Отворена болница у Батајници, први пацијенти поподне

БЕОГРАД: Нова ковид болница у Батајници, изграђена за само четири месеца, спремна је за пријем првих пацијената, који ће у ту здравствену установу ући данас после 17 сати.
Kovid bolnica u Batajnici/Tanjug/Z. Zestic
Фото: Танјуг/З. Жестић/Нова ковид болница у Батајници

Отварању болнице јутрос су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри Златибор Лончар и Дарија Кисић Тепавчевић, директор КЦС Милика Ашанин, директорка болнице Татјана Аџић Вукичевић.

Болница има 930 места, и то 680 полуинтензивне и 250 интензивне неге.

У болници ће бити девет великих одељења са по 30-40 кревета, а примаће пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Фото: Танјуг/З. Жестић/Са отварања ковид болнице у Батајници

У њој ће радити искусни специјалисти из Клиничког центра Србије, најбоље медицинске сестре, техничари, физиотерапеути, лаборанти, као и младе колеге које су примљене на конкурсу, а установа ће имати и све потребне апарате и најсавременија средства.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је ово историјски дан за Србију, у сваком смислу, јер се отвара нова болница, изграђена за 4 месеца.

"Урадили смо за четири месеца, нешто што раније нисмо за 40 година, изградили нову болницу", рекла је Брнабић.

Она је рекла да Србија добија болницу у најтежем тренутку, када је данима огроман број новозаражених, и преко 800 пацијената дневно хоспиратизованих, а притисак на здравствени систем континуиран већ девет месеци.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је поносан што Србија данас добија најновију ковид болницу, када много богатије земље морају своје пацијенте да шаљу на лечење у друге државе.

Изразио је захвалност радницима и свима који су учествовали у градњи болнице, што су изградили за само четири месеца.

"У сред лета када смо сви покушали да се опустимо, Вучић је донео одлуку да се изграде две ковид болнице. То говори о нашој визији. Данас, када имамо проблем са капацитетима, са местима на интензивној нези, види се значај ове болнице", рекао је Лончар.

Додао је да ће у Батајници бити 250 места у интензивној нези, што довољно говори колико ће растеретити остале установе.

"Неизмерна захвалност здравственим радницима, нашим херојима, захваљујући којима ситуацију држимо под контролом", рекао је министар.

Лончар је рекао да ће сви здравствени радници биће максимално заштићени, да не обраћају пажњу на оне који критикују.

Директорка болнице Аџић Вукићевић рекла је да је захвална свима који су учествовали у градњи и опремању болнице.

"Када сам уписивала медицину пре 25 година, нисам ни претпоставила да ћу у радном веку да се сретнем са овако тешком епидемијом", рекла је она и додала да је импресионирана здањем и капацитетима које болница нуди.

 

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести