Ово је историја манастира који је јуче спашен од ватрене стихије: У манастиру Враћевшница српске дечаке скривали да не би били одведени у јаничаре, а ту је сахрањено и троје Милошеве деце (ФОТО)

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Србију су јуче обишле слике запаљених конака у манастиру Враћевшница. Уз напоре ватрогасаца, мештана и радника милановчаких комуналних предузећа, ватрена стихија је локализована и велика светиња спашена.
м
Фото: РИНА

Манастир Враћевшница у српској историји позант је и као једино место у Србији где су се “Богу и народу” заклињали и кнез Милош Обреновић и вожд Карађорђе. Смештен у густој шуми и скривен од погледа није био лака мета за Турке, па су ту одрастала српска мушка деца, како не би била одведена у јањичаре.

- Вожд Карађорђе је 1812. године овде сазвао Скупштину на којој су објављени закључци Букурештанског мира, а чему је присуствовао и конзул Ивелић, изасланик руског краља Александра. Народне вође добиле су орден, часни крст, а Карађорђе ленту Свете Ане”, рекла је за РИНУ монахиња која у Враћевшници борави од 1956. године и додаје да се управо у овом манастиру често решавала судбина српског народа. - На велики празник, Цвети, кнез Милош је овде окупио војску, сви су били на ноћној литургији, вођа се причестио и раном зором отишли су у Таково где је положена заклетва, а на Ђурђевдан 1818. године у овом манастиру је Крагујевац проглашен за српску престоницу. Овде је водио дуге разговоре са Милентијем Поповићем, тадашњим архимандритом и свако тешко питање, заједно су решавали”, прича монахиња историју овог светог места.

Фото: РИНА

Манастир је подигао Радич Поступовић, син војводе гружанског Милутина, 1428. године. Сваки кутак одише миром и спокојном тишином, коју ремети само жубор реке и цвркут птица. Кажу да је ово била друга кућа династије Обреновић, чији чланови су овде били чести гости, а у дворишту се налази и гроб Милошеве мајке, која је код Срба позната као баба Вишња.

- Поред баба Вишње, овде су сахрањена и три Милошева детета, која су умрла брзо након рођења, Гаврило, Марија и Ана. Турци су чак пет пута покушали да манастир опљачкају и спале, али то им није успело. Кнез Милош је 1856. године обновио манастир какав је био под Радичем”, каже монахиња.

Да је овај манстир заиста као други дом Обреновића и чувар српске историје доказује и музеј у ком се налазе аутентичне ствари које су користили лично кнез Милош и његови потомци.

- Ово је кревет кнеза Милоша, на њему се налази грб Обреновића који је стигао са румунског имања и јастуци које је лично везла краљица Драга Машин”, показала је мати десни угао ове спомен собе српске династије.

Фото: РИНА

Одмах поред налази се салон Александра Обреновића од куваног ораховог дрвета који су му отац и мајка купили у Француској, а изнад је је слика кнеза Милоша коју је насликао лично Ђура Јакшић. Међутим, оно што највише привлачи пажњу јесте огледало, које је краљица Наталија поклонила манастиру у знак захвалности.

- Она је овде долазила док је у стомаку носила краља Александра, добре мештанке овог краја су испод фијакера којим је долазила постављале душеке и јастуке – да се мали не труцка. Желела је да им се одужи и пружи част да се огледају у краљевском огледалу”, рекла је монахиња.

Фото: РИНА

Манстир Враћевшница је 1949. године, благолсовом Светог владике Николаја основан као женски, а прва игуманија била је мати Ана која је свесрдно помагала народу. Овде, у кањону речице истог назива као и ова света кућа, на крају друма све и даље подсећа на средњи век. Монахиње вредно раде и одржавју манастир и имање, са ког производи завршаају на њиховој трпези. Гаје стоку, праве сир и кајмак, па чак и мељу брашно.

Општина Горњи Милановац ће помоћи санирању штете причињене у пожару.

РИНА

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести