Пашалић: Сутра идем да се уверим да ли су радници пресељени

БЕОГРАД/ЗРЕЊАНИН: Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је Танјугу да му је у среду, након обиласка градилишта фабрике Линглонг у Зрењанину, обећано да ће радници из Вијетнама бити пресељени у наредна два дана у друге бараке и да ће он сутра лично отићи тамо да се увери да ли је то испоштовано.
l
Фото: Youtube Printscreen

Ми смо јуче били тамо, обишли и видели, као и разговарали са радницима Вијетнацима, њих је у овом тренутку 402 од укупно 1.600 радника. Проблем је био што су се поред те две бараке у којима су они били и ту неких помоћних објеката налазиле ТНГ боце и бурад с нафтом, навео је Пашалић.

Каже да је полиција то видела и да је том приликом наложено да се ти радници због опасности иселе у друге бараке.

Обећано ми је да ће то бити у следећа два дана, из тог разлога лично идем сутра да видим да ли је оно што је обећано и завршено. Што се тиче свих други ствари, разговарали смо и са полицијом и са грађанима, Вијетнамци нису правили никакве екцесе, ни у Зрењанину нити у околини, већ напротив, на пример, покуповали су све бицикле тамо, каже Пашалић.

Истакао је да ти радници немају никакав сукоб са грађанима и да слободно иду у град.

Омбудсман је рекао да су проверили и све наводе који су се појавили у јавности по питању потенцијалне трговине људима.

Нема елемената, али ипак не бих прејудицирао одлуку тужилаштва, јер је упућено њима да они са своје стране провере. Што се тиче пасоша они су им у управној згради и они их узимају на реверс. То је из једноставног разлога што у случају губитка или оштећења пасоша прва инстанца где би могли да се обрате није у Србији, пошто немамо представништо Вијетнама, већ у Руминији. Тако да ко је тражио пасош, добио га је назад, то није био проблем, истакао је Пашалић.

Напоменуо је да постоји проблем што су се неки од њих самоиницијативно удаљили са градилишта, али да то није његов проблем већ организатора послова.

На питање о тврдњама које се могу чути у јавности да су објекти у којима су боравили ти радници неусловни, Пашалић је рекао да он не ради на основу буке у медијима већ на основу доказаних чињеница.

Додао је да је био на градилишту Линглонга заједно са људима из Инспекције рада и МУП-а и онима који се баве спречавањем трговине људима.

Пашалић је рекао да је морао да уђу унутра преко МУП-а пошто не може да контролишу приватне фирме.

Видели смо све и разговарали са тим радницима преко преводилаца, пошто само једна од њих говори енеглески језик, додао је он.

Спекулације које постоје апсолутно немају утемељење у доказима, ако говоримо о оном што је у јавности изнето као тврдња, а тек после мог обиласка сутра ми ћемо дати јасну слику, да ли су они пресељени у адекватне просторије без опасности до које би може да дође неком злоупотребом плинских боца, јер они сами спремају храну, наводи Пашалић.

Додаје да Вијетнамци сами спремају храну коју купују од локалних продаваца пошто им, како кажу, не одговара ни српска нити кинеска кухиња, већ инсистирају да је сами спремају.

Заштитник грађана не ради према спекулацијама него према доказаним чињеницама, закључио је Пашалић.

Опозиционе политичке странке, потпут Народне странке и Странке слободе и правде, као и поједине синдикалне организације и медији позвали су данас државне органе да реагују због, како су навели, "нехуманих и робовласничких услова" смештаја радника из Вијетнама.

Поједини медији и активисти невладиних организација тврде да радници још нису пресељени.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је у среду увече издало саопштење да су радници из Вијетнама пресељени на другу локацију.

Компанија Линглонг је саопштила, како преноси Нова С, да вијетнамски радници нису њени упосленици, већ да их је ангажовао извођач радова, такође, кинеска компанија ТЕПЦ, односно њен огранак у Београду

Од извођача је захтевано да се вијетнамски радници у најкраћем могућем року привремено преместе у други бољи смештај, од извођача смо добили информацију да су им пасоши враћени, наведено је у саопштењу Линглонга.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести