Патријарх Иринеј одликовао директорку Руског дома у Београду

БЕОГРАД:  Патријарх Српске православне цркве Иринеј уручио је вечерас орден Свете царице Милице директорки Руског дома Надежди Кушченковој за јачање културних и духовних веза српског и руског народа.
Patrijarh Irinej odlikovao direktorku Ruskog doma u Beogradu Foto: Tanjug/video
Фото: Патријарх Иринеј одликовао директорку Руског дома у Београду Фото: Танјуг/видео

Патријарх Иринеј је на свечаности у Руском центру за науку и културу ''''Руски дом'''' рекао да је Кушченкова награђена високим црквеним одликовањем за несебична дела љубави према СПЦ и јачање вековних веза два народа.

''''Односи српског и руског народа нису само пријатељски, већ и братски, а поставио их још Свети Сава када је одабрао руски манастир да започне монаштво'''', рекао је патријарх.Истакао је да су руска држава и црква помагали Србији кад год су могли и да јој никада нису одмагали, за разлику од неких других народа које смо, како је навео, сматрали пријатељима.

''''Српски и руски народ су духовно, културно и историјски везани што се потврђује и данас када нам Русија помаже у приликама око Косова и Метохије, а надамо се да ће нам помоћи да га сачувамо'''', рекао је патријарх и подсетио да нам руска држава и црква помажу да се заврши Храм Светог Саве на Врачару.

Директорка Руског дома Надежда Кушченкова захвалила је патријарху Иринеју на одликовању којим је Синод СПЦ, како је рекла, високо оценио њен рад у продубљивању духовних веза два народа и поручила да ће наставити да негује те вредности.

На прослави у Руском дому патријарх Иринеј је, поводом руског црквеног празника Светог Петра и Февроније - Дана породице, љубави и верности, уручио медаље за 32 брачна пара који су у браку више од 25 година. 

Свечаности су присуствовали и старешина Храма Светог Саве, владика Стефан, и старешина Подворја Руске православне цркве у Београду, Виталиј Тарасјев, којима су уручене дипломе за активан рад на развоју међународних хуманитарних и друштвених односа.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести