Петнаест година примене образовног програма Википедије у Србији

У сусрет обележавању 15 година од покретања Образовног програма Википедије у Србији, Викимедија Србије организује онлајн акцију уређивања чланака поводом Међународног дана студената, која ће трајати од 15. до 22. новембра.
vikimedija
Фото: Printscreen

Поводом овог јубилеја ваља истаћи да је Википедију у настави до сада применило више од 70 школа и факултета у Србији. Само током прошле школске године у пројектима Образовног програма учествовало је више од 1.000 ученика и студената широм Србије. Важна чињеница је и да је Србија била прва земља у којој започела увођење Википедије у школско и академско окружење, а данас се овај пројекат реализује широм света.

Образовни програм Викимедија Србије намењен је свим образовно-научним институцијама у земљи и за циљ има ширење слободног и свима доступног знања, као и подизање свести о његовом значају. Основна визија је да се Википедија и њој сродни Вики пројекти популаризују и обогаћују новим садржајем у академском окружењу. Програм је сачињен од низа пројеката који су прилагођени различитим циљним групама, а који се спроводе кроз обуке, семинаре, уређивачке маратоне и слично.


Овог новембра о грађевинама света

Викимедија Србије овог новембра организује такмичење на Википедији у оквиру ког ћете заинтересовани имати прилику да пишу о грађевинама света.Такмичење „Грађевине света“ траје до 1. децембра 2020, а учесници ће осим о импозантним здањима, моћи да пишу и о мостовима, споменицима, тврђавама и свим објектима од значаја. Чланци могу да се пишу искључиво за време трајања такмичења. Након завршетка, чланови жирија ће у року од 10 до 15 дана да прегледају и да оцене чланке. Викимедија Србије је обезбедила награде за прва три места, а поред тога доделиће и књиге као посебне награде. Сви учесници добиће посебну споменицу за допринос такмичењу.


Овај програм, у Србији реализује се од 2005. године, а први пут се помиње на семинару Катедре за рачунарство и информатику Математичког факултета у Београду. Основни циљ пројекта је да се Википедија уведе у образовни систем Србије путем писања реферата и семинарских радова на задате теме из одређеног наставног или факултетског предмета. То подразумева упознавање ученика и студената са Википедијом и концептом слободног знања, креирање семинарских радова који ће бити видљиви, слободни и свима доступни, али и подстицање професора за коришћење модерног приступа у настави.

Поред тога, Викимедија Србије реализује и програм стручног усавршавања наставника, који је акредитован код Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Удружење је регистровано у Србији и делује као једини званични огранак Викимедије у Србији. 

В. Ц.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести