ПЛАТИШ У СРБИЈИ, ВОЗИШ СЕ И У ЦРНОЈ ГОРИ Ускоро јединствена наплата путарине ТАГ-ом

БЕОГРАД: Протокол о заједничкој електронској наплати путарине, јединственим ТАГ уређајем између Србије и Црне Горе биће потписан 23. августа у Влади Србије, најавио је данас помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине Јавног предузећа „Путеви Србије” Дарко Савић.
put, putarina
Фото: Дневник (А. Савановић)

„Интензивно радимо на том пројекту и очекује нас врло брзо повезивање Србије са наплатним системом путарине у Црној Гори. За десетак дана ће бити потписан протокол, а имплементација система и његово пуштање у рад за грађане очекује се за неких месец, два”, казао је он за Тањуг.

Савић је додао да се и са колегама из Хрватске интензивно ради на увођењу овог јединственог система наплате путарине једним ТАГ уређајем и следеће седмице ће бити одржани састанци у Загребу.

„Најављивано је да би примена овог система са Хрватском могла да почне у септембру. Има пуно техничких ствари које треба да се уреде, а остале су и неке ствари које се тичу правне регулативе”, казао је он и додао да ће систем фукционисати као и са Северном Македонијом.

Овај систем наплате путарине је иначе,  како истиче Савић врло једноставан и  направљен тако да грађани немају пуно муке да се повежу и преконфигуришу свој ТАГ.

„Све је наведено на сајту Отворени Балкан (хттпс://опенбалкан-етц.цом) где је описан сваки корак како да преконфигуришете ТАГ и прилагодите наплату кроз Северну Македонију”, навео је наш саговорник.

Савић је објаснио да ТАГ функционише тако да више не мора да се носи и да се допуњава, већ се он повезује са платном картицом.

Он је подсетио и да је 2012, када је уведен систем електронске наплате путарине у Србији било око 2.000 корисника ТАГ уређаја, а данас  је преко 730.000 активних корисника.

„Србија је лидер у региону што се тиче корисника ТАГ уређаја и ниједна земља у региону нема толико корисника у односу на километре аутопута који се наплаћују”, казао је Савић. Он је навео и податак да се од кад је омогућен овакав начин наплате путарине са Северном Македонијом, односно да је за нешто више од месец ипо дана регистровано око 23.000 активних корисника.

„Можете само да замислите колико ће да порасте тај број када профункционише заједнички систем наплате путарине са Хрватском, Црном Гором и Босном”, казао је он.

Савић је додао и да је бенефит електронске наплате путарине и тај да осим тога што више не мора да се зауставља на наплатним станицама и губи време, и попуст од шест одсто за путарину кроз Србију, а који се аутоматски обрачунава.

„ТАГ уређај могу да користе сва физичка и правна лица и он се може набавити на преко 600 продајних места у поштама широм Србије и он је већ конфигурисан на веб сервис Опен Балкан”, казао је он и додао да постојећи корисници припејд ТАГ-а могу да га преконфигуришу у 25 пословница Поште.  ТАГ уређај може се преносити из возила у возило, а провизија се не плаћа у иностранству.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести