Почела највећа смотра трубе на свету, Гуча је од данас највеселије место на Балкану (ФОТО)(ВИДЕО)

ЛУЧАНИ: Подизањем саборске заставе 62. пут почела је највећа смотра лимених инструмената на Балкану.
1
Фото: РИНА

Сабор трубача у Гучи већ деценијама окупља на стотине хиљада посетилаца из читавог света и најбоље трубаче, за које учешће на овој манифестацији и наступ на великој позорници значи живот. Традиционално је ова светковина започела интонирањем химне “Са Овчара и Каблара”, а домаћин је прослављени спортиста, пореклом Драгачевац, Жељко Танасковић.

Фото: РИНА

- Велика ми је част да вас поздравим као домаћин. Изузетно је и посебна емоција кад вас препознају ваши људи. Данас се одавде шаље порука да Србија чува своју традицију и да је посебна. Ова традиција се преноси са колено на колено и младе генерације знају шта значи Сабор трубача у Гучи и то је оно највазније, поручио је Танасковиц из центра Гуче.

Фото: РИНА

Гуча је не само национални, већ и светски феномен. Сабор трубача је одавно престао да буде само локална светковина, а за ових шест деценија постала је истински и суштински важна за наш народ. Колико је људи и након дуже од пола века воле показује пуна драгачевска варошица на самом отварању.

На овогодишњем Сабору своје снаге одмерице 16 сениорских оркестара, а музички уредник, истакнути трубач, Дејан Лазаревић истиче да ће пред жиријем бити изузетно тежак задатак.

Фото: РИНА

 - Гуча је прославила многа имена, ово је фестивал за који се чуло и који иде у корак са великим светским фестивалима. Велика ми је част што сам поново добио овако велики задатак, а и ове године смо се трудили да трубу вратимо коренима", нагласио је за РИНУ Лазаревић.

Гуча у данима Сабора има вишеструко више становника, и постаје највеселије место на Балкану. Иако су прошле деценије од првог Сабора, и даље ова манифестација чува српску традицију и обичаје.

Очекује се да овогодишњи Сабор трубача у Гучи који ће трајати до 13. августа, обори све рекорде посећености и да ће драгачевску варошица током наредних саборских дана посетити преко 100.000 људи.

РИНА

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести