Почело чишћење Потпећког језера од отпада

Чишћење око 7.500 кубних метара отпада требало би да потраје две до три седнице, у зависности од временских прилика.
Потпећко језеро код Прибоја Фото Рина / принтскрин
Фото: Потпећко језеро код Прибоја Фото Рина / принтскрин

ПОТПЕЋКО ЈЕЗЕРО: Србијаводе и Електропривреда Србије почеле су данас чишћење Потпећког језера од велике количине отпада, који се, услед падавина крајем децембра, накупио код бране "Потпећ" на Лиму.

Чишћење око 7.500 кубних метара отпада требало би да потраје две до три седнице, у зависности од временских прилика.

Директор Србијавода Горан Пузовић подсетио је да је 5. јануара одржан састанак у Министарству за заштиту животне средине, на којем је договорено шта је потребно урадити на Потпећком језеру, и да се данас, за седам дана, приступило чишћењу.

"На језеру тренутно имамо 7.500 кубика отпада, који је дошао из Србије, делом из Црне Горе. У наредне две или три седмице, мислим да ћемо све успети да отклонимо", рекао је Пузовић новинарима.

Он је додао ца ће се након чишћења језера, разговарати са ЕПС-ом у покушају да се поставе неке баријере на узводном делу Лима, како би се "ухватио" отпад који долази, што су краткорочне мере.

Дугорочно, мора се наћи решење у сарадњи са комшијама, БиХ и Црном Горон, да се донесу заједничке оперативне мере и да се проблем решава другачија, рекао је Пузовић.

Он је истакао да је најважнија едукација грађана, који би морали да све што имају у кући, гаражи, у дворишту, односе на легалне депоније, како нам језера не би изгледала као отпад.

"Ово није природа, ово је, већим делом, донео човек. Све је дошло из дворишта. Морамо да едукацијом, постављанем специјалних контејнера, на разним местима, укажемо људима да отпад одлажу где му је место и да живимо здравије", рекао је Пузовић.

Додао је да 80 одсто отпада представља пластика, а мањи део дрва.

"Ту су и шпорети, фрижидери, шерпе, лонци.. шта је потонуло, проверићемо на лето, и шта је остало у сливу. Али, пластика је доминантна, још је на површини и журимо да покупимо са површине, док није потонуло", рекао је Пузовић.

Додао је да су данас на терену ЕПС и Србијаводе са опремом и механизацијом, док ће у наредним данима у акцију бити укључена и локална самоуправа.

Државни секретар у Министарству заштите животне средине Александар Јановић указао је да је ово један велики проблем, који није лако решив и није од јуче, већ се јавља када год падну обилне кише.

Зато ће, указује, морати да се решава дугорочно, са две друге државе, БиХ и Црном Гором.

"Ми смо им послали план споразума и и чекамо да нам ко да одговоре. Надамо се одговору ускоро, како бисмо пронашли дугорочно решење", рекао је Јановић.

Истакао је да ће надлежни у Министарству, који су ту тек три месеца, ало озбиљније узети ствар у своје руке, како би се проблем решио, јер смеће, додаје, у већини долази прекогранично, из Црне Горе.

"Мораћемо да нађемо заједнички решења, да се праве баријере, бране да се тај отпад на неких више локација разбије, да би се скупљао", додао је.

Јановић је навео и да је почело мапирање несанитарних депонија, дуж водотокова, те подсетио да је недавно затворена несанитарна депонија Стањевина у Пријепољу.

Он је најавио да ће ове године почети изградња трансферне станице у Новој Вароши, те да је пре месец дана пребачено 96 милиона за санацију клижишта и повећање тела регионалне депоније "Дубоко" у Ужицу.

"Депоније ће ове године бити приоритет, да пробамо што више да их затворимо", рекао је Јановић.

Екипе Србијавода и ЕПС-а чистиће и отпремати отпад из Потпећког језера на регионалну депонију "Дубоко" крај Ужица.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести