Почео упис у средње школе: У Електротехничкој школи непопуњена само два разреда

Жељно очекивани званични резултати расподеле кандидата по средњим школама и образовним профилима коначно су објављени 8. јула у послеподневним сатима.
upis srednje 6
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Јуче и данас, двадесетак дана након полагања мале матуре, дошао је ред да се свршени осмаци упишу, те тако с родитељима пребрину велику бригу. Ове године то су могли да учине електронски, из фотеље, што је, судећи према стању које је „Дневник” затекао у Електротехничкој школи „Михајло Пупин”, изабрало доста њих, те су гужве јуче изостале.

За остале, који немају толико поверења у нове е-услуге, два дана широм су отворена врата највеће електротехничке школе у региону, с 1.900 ђака. Како би се поштовале прописане мере, у ходницима су постављене клупе за попуњавање образаца на безбедној удаљености, као и на вратима учионица, где професори запримају документе.

– Онлајн упис, уз који нема потребе да се долази у школу, знатно нам олакшава посао, а помаже и у целој овој ситуацији везаној за корону – рекао је директор Електротехничке школе „Михајло Пупин” Милан Вукобрат. – Лекарско уверење овог тренутка није обавезно и може се доставити током распуста, кад гужве прођу и кад се стекну повољнији услови.

Фото: Директор Милан Вукобрат, фото: Дневник (Р. Хаџић)

Праг уписа за одређене смерове није се много променио, а попуњена су готово сва расположива места. У одељењу електромонтера мрежа и постројења остало је пет клупа за други уписни круг, а у мађарском одељењу електротехничара мултимедија 19, што због демографије „јер деце нема па нема”, каже Вукобрат, што због раста изборних могућности у граду.

– Већ годинама је ситуација у нашој школи стабилна јер је струка врло атрактивна. Деца воле све што је везано за рачунаре, па су тако најпопуларнији смерови електротехничар информационих технологија, администратор рачунарских мрежа, електротехничар за рачунаре, електротехничар мултимедија, техничар мехатронике и сл. Велика је навала и за аутодијагностику, па сва места буду попуњена већ у првом уписном кругу.


Други уписни круг у понедељак

Ученици, који су распоређени у првом уписном кругу, још данас се уписују у први разред средње школе, а то могу учинити и електронским путем, преко портала Управе за информационе технологије и електронску управу, саопштило је Министарство просвете. Јучерашњи дан обележили су и проблеми с пријављивањем на портал, па су се незадовољни родитељи обраћали порталу еУправе, с примедбама на рад сервера. Ипак, како је портал био отворен до поноћи, сви који су хтели, могли су да се упишу и онлајн. У суботу до поноћи, у другом уписном року, биће објављен коначан распоред ученика по школама и образовним профилима. У понедељак, у другом уписном кругу, ученици се могу уписати у средње школе.


Према речима саговорника, увођењем смера за информационе технологије, који је пре свега везан за програмирање, а затим и мултимедија, повећао се број девојака у школи.

– Прославили смо моменат кад смо имали више од 100 ученица – додао је задовољно. – Много смо поносни на њих, а посебно на овогодишњег ђака генерације Леополдину Ђанић из Врбаса, која је побрала све могуће награде на републичким такмичењима, а на пријемном испиту Факултета техничких наука освојила 100 бодова. Много наших ученика настави школовање, а само на електротехници ФТН-а попуне 40 одсто уписне квоте.

Вања Чубрило из ОШ „Десанка Максимовић” у Футогу биће од јесени ученица на смеру електротехничар информационих технологија, што је и била прва жеља на њеној листи.

Фото: Вања Чубрило, фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Ове године је било потребно минимално 91,35 поена – казала је Вања. – Задовољна сам што сам успела да се упишем у ову школу јер ме једино то интересује, а и надам се добром послу после факултета. Осим тога, имам два брата која су је завршила.

Првобитан план био је идентичан и вуковцу Срђану Илијину из Ђурђева, који је завршио ОШ „Јован Јовановић Змај”, али ће школовање, по другој жељи на листи, наставити на смеру електротехничар рачунара, за који је сакупио довољно бодова.

Фото: Срђан Илијин, фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Просек су ми покварили тестови с мале матуре, а највише ме је намучио српски, из којег сам освојио само осам бодова – додао је Срђан.

Слично је прошао и Владимир Гвозденовић из новосадске ОШ „Душан Радовић”, који ће му можда бити друг из разреда, будући да је распоређен на исти образовни профил.

Фото: Владимир Гвозденовић, фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Нисам био сваке године скроз одличан и то ме је коштало пет поена, тек толико да не упаднем на ИТ – објаснио је Владимир.

Свршени основац ОШ „Свети Сава” из Руменке Петар Каранфиловић бирао је одговарајући школу не само по интересовањима, него и по угледу.

Фото: Петар Каранфиловић, фото: Дневник (Р. Хаџић)

– Електротехничка је једна од бољих школа у Новом Саду, уз коју се лако може стећи занат и после запослити. Чини ми се да су наставници пријатни, а имаћу и доста познатог друштва. Електротехничар за термичке и расхладне уређаје била ми је на другом месту листе жеља, после архитектуре у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн”, где су ове године за неколико бодова порасли критеријуми за упис, што нисам очекивао. Одлучио сам да дођем лично јер ми се то чини сигурније, а имао сам прилику и да упознам разредног старешину – рекао је Петар задовољно.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести