ПОДНО ВУЈНА ИЗЛЕЧИО СЕ ОД ТУБЕРКУЛОЗЕ И ЗАПОЧЕО ДУХОВНУ МИСИЈУ: Крст патријарха Павла чува се у овом манастиру као СВЕТИЊА! ВИДЕО

У манастиру Вујан на истоименој шумадијској планини између Чачка и Горњег Милановца, кроз историју ходочастили су многи хришћани, а најпознатији је по томе што је у њему боравио и излечио се вољени патријарх српски господин Павле. Он је тада до богомоље пролазио пешке шумовитим стазама, које се данас називају управо Стазе патријарха Павла или стазе здравља и излечио се од туберкулозе 1946. године.
Манастир Вујан
Фото: Screenshot YouTube RTS-Merila vremena/Agro TV Srbija/Ilustracija

- Причали су ми да је тим путем ишао пешке од манастира до лекара у бању Горњу Трепчу. Ми смо као деца овуда пролазили и надали се да ћемо га можда срести - прича за РИНУ стари мештанин села Горња Трепча.

Манастир Вујан је саграђен у 13. веку, а обновио га је деда српске краљице Драге Обреновић, супруге последњег владара из династије Обреновића, која је Србијом владала до 1903. године. Иако су му лекари предвиђали само неколико месеци живота, тад искушеник у манастиру Гојко Стојчевић, а касније српски патријарх Павле, доживео је исцелење. У знак захвалности ручно је изрезбарио мали дрвени крст који се и данас чува у манастирској ризници као светиња.

Фото: Printscreen YouTube AgroTV Srbija

У овом шумадијском селу поносни су што је патријарх оздравио управо овде и да се то не би заборавило мештани су покренули иницијативу да се стаза којом је пролазио назове по њему – Стаза патријарха Павла.

- То је стаза здравља и стаза исецелења. Сигуран сам да за Србе има симболичку вредност. Треба да пратимо стазу патријарху Павла и као појединци и као народ. Сама шетња овуда има лековити значај и даје мир - каже мештанин.

Стаза која спаја манастир Вујан и Атомску бању Горњу Трепчу дугачка је 4,5 километара и представља природну оазу на обронцима Вујна, а скоро је добила нову сигнализацију како би пут био олакшан свим путницима намерницима.Данас, пут до ове мале српске светиње у потпуности је асфалтиран. У питању је деоница од Ибарске магистрале до манастира у дужини од 4,2 километра, а финансирало ју је Јавно предузеће "Путеви Србије".

- Велики значај за све мештане Чачка и Горњег Милановца, али пре свега, значајан је за свештенство манастира Вујан и све оне који га посећују, а њих није мало, знајући да се у овом манастиру налази надалеко познати вујански крст патријарха Павла, као и да се патријарх баш у Вујну лечио током Другог светског рата", казао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Планина Вујан издваја се по својим природном лепотама у југозападној Шумадији, а њен највиши врх је Велики Вујан. У манастиру почива тело познатог српског устаника из времена Другог српског устанка и саборца кнеза Милоша Обреновића, Лазара Мутапа.

Курир. рс/РИНА

EUR/RSD 117.0365
Најновије вести