Подршка сигурним кућама и СОС линијама

Мрежа “Жене против насиља Европа” (ЊАВЕ ) покреће европску Степ ап (Степ уп) кампању која је усмерена на

повећање подршке европских држава независним, специјализованим услугама подршке (СОС телефони, сигурне куће, центри за жене које су преживеле силовање...) за жене које су преживеле насиље од стране мушкараца. Чланице Мреже “Жене против насиља Европа”, у оквиру Степ ап кампање, ће у наредне две године широм Европе промовисати права жена које су преживеле насиље и њихове деце да добију помоћ и заштиту.

Једна од три жене у Европи доживљава физичко или сексуално насиље. Свака друга жена у Србији током свог живота имала је искуство насиља у породици. Ипак, државе у којима жене плаћају порез не успевају да обезбеде задовољавајући приступ специјализованим услугама подршке. Само 15 од 46 европских земаља је обезбедило специјализовани СОС телефон, а у Европи недостаје најмање 47.000 места за склоништа за жене. Центри за подршку жртвама силовања и сексуалног злостављања не постоје. Такође, дискриминација спречава жене из вишеструко маргинализованих друштвених група да добију подршку  „Недовољно се улаже у специјализоване услуге подршке у многим земљама у Европи и као последица жене немају коме да се обрате за адекватну помоћ. Позивамо власти ЕУ, националне владе и друге заинтересоване стране у друштву да повећају инвестиције да би се зауставило насиље према женама“ апел је Росе Логар, председница ЊАВЕ.

Насиље према женама и девојкама је и даље најраспрострањенији облик кршења људских права и може се завршити фатално – процењује се да је 2012. године 47 одсто свих убистава жена починио члан породице или интимни партнер.

Недовољна улагања у адекватну подршку имају везе са широко распрострањеном појавом окривљавања жене жртве за насиље којем је изложена, те се због тога насиље ретко пријављује. Насиље је забрањено у скоро свим друштвима, али се оно у пракси прећутно толерише, тако да жене немају алтернативу и трпе насиље које се понавља. Услуге подршке су од виталног значаја да би се женама и њиховој деци омогућила сигурност и да би се оне оснажиле за живот без насиља. Стога се апелује да европско друштво повећа инвестирање у специјализоване службе које функционишу и дају значајан допринос на плану остваривања права жена.

Бројке које говоре о недовољном приступу специјализованим услугама (ЊАВЕ Извештај 2015): Само 15 од 46 европских земаља имају СОС телефоне који раде 24 сата, седамдана у недељи и који су бесплатни за жене, кориснице услуга. Србија још увек нема СОС телефон доступан 24/7. У Европи недостаје више од 47.000 места у склоништима за жене, према стандардима Савета Европе, нарочито у земљама чланицама ЕУ које су се придружиле након 2004. године и државама које нису чланице ЕУ. Према стандардима СЕ Србији недостаје више од 500 места.

Б. Опрановић

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести