Покренуте активности Славимо разноликост 

ОБРЕНОВАЦ: У Обреновцу и Шиду, где се налазе прихватни центри за мигранте, данас су покренуте активности под слоганом "Славимо разноликост", уз подршку Европске уније, саопштила је Фондација Ана и Владе Дивац.
migranti, tanjug
Фото: Tanjug/Video, ilustracija

У прихватном центру Обреновац тренутно борави око 640 миграната, док их у Шиду има 115, углавном породица и малолетне деце, од којих 25 деце школског узраста успешно похађа школе у Шиду заједно са локалном децом. 

У прихватним центрима код Шида, Принциповац и Адашевци, борави још 639 миграната. 

У свим прихватним центрима за азил у нашој земљи смештено око 3.100 миграната од којих већина чека да оде даље, углавном у земље Западне Европе.

Уз дружење и разговор са мигрантима и избеглицама, становницима Обреновца, представницима надлежних институција и организација у Обреновцу су представљене ове активности које се реализују у облику спортских догађаја, еко акција и медијских догађаја, пре свега - живих књига.

Представници медија и грађани Обреновца и околине имали су прилику да први пут присуствују и догађају под називом “Живе књиге” - концепту који подразумева људе као књиге које имају своје наслове. У овом, првом у низу догађаја “Живе књиге”, корисници Прихватног центра у Обреновцу чинили су својеврсну живу библиотеку, а посетиоци И новинари су их “читали” кроз формалан/неформалан разговор и дискусију уз асистенцију преводиоца.

„Верујем да свака људска прича заслужује да се чује и разуме и то са свим комплексностима и разноликостима које носи. Изабрали смо интересантан приступ - живе књиге, који ће нас увући у свет прича и разговора. Окупили смо се данас овде да помогнемо да се чује глас оних које често нико не чује и да њихове приче поделимо и са представницима медија“, изјавила је Бригите Кухар, представница Делегације Европске уније у Србији. 

Мирослав Лубурић из Фондације Ана и Владе Дивац, која спроводи активности под слоганом „Славимо разноликост“ истакао је улогу Европске уније у помоћи Србији када је у питању решавање изазова у вези са мигрантском кризом.

Активности под слоганом “Славимо разноликост“ које подразумевају спортске и еко акције као и „живе књиге“ почеле су у јуну 2019. године и имају за циљ да ојачају заједништво и створе заједнички простор за мигранте и избеглице и локално становништво у Србији, са мање предрасуда, а више разумевања и сарадње.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести