ПОКС Кризном штабу: Мере одредити према животном добу

ПОКС апеловао на Кризни штаб да примени препоруке из Барингтонске декларације о сузбијању вируса корона, у којој се тражи да се мере заштите грађана одреде спрам њихове животне доби
poks
Фото: Ilustracija

БЕОГРАД: Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) апеловао је данас на Кризни штаб да примени препоруке из Барингтонске декларације о сузбијању вируса корона, у којој се тражи да се мере заштите грађана одреде спрам њихове животне доби, јер вирус показује разлику у опасности коју изазива за различите старосне групе.

Додају да је ту декларацију потписало 6.000 научника широм света, међу којима су најчувенији вирусолози са универзитета у Оксфорду, Стенфорду и Харварду.

ПОКС тражи од Кризног штаба да размотри најновија упутства и препоруке научника који траже потпуно отварање вртића и школа без ношења маски, јер струка каже да популација до 17 година скоро уопште не оболева од овог вируса и да су врло слаби преносници.

Додају да научници, потписници декларације, сматрају да ношење маске у школи и социјална дистанца за децу изазива веће физичке и психичке здравствене проблеме, због уношења мањка кисеоника у организам, а вишка угљендиоксида и бактерија због нехигијенских услова ношења маски.

Такође, како тврде, позивајући се на декларацију, стручњаци траже да за старије од 60 година и оне који имају хронична обољења направе услови посебне заштите, а свима осталима да се омогући нормалан живот у периоду стицања колективног имунитета, који ће ускоро опасност од вируса свести на ону која постоји и од осталих респираторних инфекција.

Портпарол ПОКС-а Милош Парандиловић сматра да је, у овом тренутку, смртност мало већа него од сезонског грипа.

Зато би, према његовим речима, Кризни штаб требало да престане да плаши грађане, већ да се повинује струци и експертима из целог света.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести