Поповић: У првој фази четири милиона вакцина из "Торлака"

БЕОГРАД: Супстанца за производњу вакцине "Спутњик В" поподне стиже на "Торлак" и од сутра почиње производња вакцине у том институту, рекао је данас министар у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и додао да ће у првој фази бити произведено четири милиона вакцина.
r
Фото: Pixabay.com

Он је рекао је да је супстанца за вакцину стигла на Аеродром Шереметјово и данас поподне ће се транспортовати у Београд у специјалним контејнерима на температури од плус два до плус осам степени.

"Када стигне у Београд иде у "Торлак", где је све спремно за производњу вакцине која ће почети сутра у поподневним сатима", навео је Поповић за РТС.

Према његовим речима, за први период од четири до шест месеци ће се произвести четири милиона вакцина "Спутњик В".

Нагласио је да је производња друге дозе вакцине јако компликована за производњу.

"Вакцина "Спутњик В" је постигла изванредан резултат показују истраживања. Ефикаснос је дошла до 97,6 процената", истиче Поповић.

Наводи да ће се вакцина користити првенствено за наше грађане, јер је такав договор председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, али наравно да ће Србија помагати и региону.

Очекује се да би прва вакцина из "Торлака", могла да дође до пункта за вакцинацију за 10 дана.

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" потврдио је 19. маја квалитет вакцине произведене на "Торлаку" и одобрио да се у будућности у овом српском институту производи вакцина "Спутњик В".

Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи ту вакцину.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести