Поповић: Затварају се неакредитована одељења, студенти заштићени

БЕОГРАД: Државни секретар Министарства просвете Владимир Поповић апеловао је на будуће бруцоше да не уписују студије на неакредитованим истуреним одељењима, јер ће од 1. септембра таква одељења морати да буду затворена.
Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Popović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је нагласио да је Министарство просвете упутило допис државним и приватним факултетима и високим струковним школама да неакредитована истурена одељења угасе.Студенти, како каже, биће заштићени и факултети ће морати да им омогуће да студије наставе у матичним седиштима факултета.

" Захтеваћемо од тих високих школа или факултета да у месту где је регистрована школа, студенти наставе студије", рекао је Поповић за Танјуг.Он је додао да према званичним подацима неакредитованих, истурених одељења има врло мало, али да је у пракси ситуација другачија и да их заправо има доста по Србији.

"Овај допис је порука високошколским установама да се таква ситуација више неће толерисати и да желимо у будућности да имамо јасну слику", нагласио је он.Подсећа да високошколске установе нису ни на који начин подељене и да је идентичан допис прослеђен и државним и приватним факултетима и високим струковним школама.

"Има појава и да државни факултети имају неакредитована одељења у појединим градовима. Ми знамо да ту постоје одређене рупе у закону, да се отварају, наводно, консултативни центри, али да се у ствари у њима изводи настава", нагласио је Поповић.

Преко просветне инспекције која ће, како каже, од 1. септембра кренути у ригорозну контролу, министарство ће покушати да тај проблем реши.

EUR/RSD 118.1396
Најновије вести