Попуњена радна књижица не гарантује мирну старост

Многи раднци тек када испуне услов за одлазак у пензију и званично поднесу

захтев Фонду ПИО, схвате да заправо имају „рупу” у стажу иако су поштено одрадили свој век. Често им недостаје неколико година, а фирма у којој су радили или је отишла у стечај или је ликвидирана. У том случају оним и поред тога што имају у радној књижици уписан пун радни век, не могу да добију решење за пензионисање. Јер, запослени морају схватити да радни стаж није исто што и пензијски па се може догодити да им послодавац није редовно уплаћивао пензијски допринос, чиме их је практично оставио без могућности да, када им се попуни радна књижица до потребних година стажа за пензију, не могу да у њу оду.

Међутим, радници с „рупама” у стажу ипак имају могућности да дођу до пензије. Наиме, како објашњавају у Фонду ПИО, они могу сами себи да плате недостајуће доприносе за пензијско и инвалидско осигурање за период када су били у радном односу, а које им газда није уплатио. Тај својеврсни докуп стажа, који у начелу није дозвољен, могућ је само уколико су ти месеци или године које газда није платио, услов за одлазак радника у пензију, односно само уколико му тај период недостаје да би остварио право на пензионисање.

Дакако, запослени то може учинити само под условом да има новца за уплати „рупу” у стажу, при чему му се за недостајући период може рачунати и најнижа пензијска основица. Како је она тренутно 5.800 динара месечно, то значи да њу помножи с бројем месеци који му недостају и израчуна колико заправо треба да уплати. Ако је реч о деведесетим годинама и „рупама” у стажу које су тада направљене, запослени тек када покрене поступак за остваривање права на пензију добија додатне информације од надлежног референта који води поступак.

Љубинка Малешевић

 

Нови мандат челницима Управног одбора Фонда ПИО

Председник Управног одбора Фонда ПИО Бранислав Митровић и његова заменица Славица Савићић реизабрани су још на две године, а 10. септембра им истиче први мандат.

Као битан разлог за реизбор наводи се да је, захваљујући њима, у претходне две године Фонд решио, између осталог, два кључна проблема која су га годинама оптерећивала: ванредно је усклађена и исплаћена  пензија професионалних војних лица и разлика новчане накнаде за погребне трошкове пољопривредних пензионера, чиме је остварена уштеда од око 12 милијарди динара.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести