Порфирије у Пећкој Патријаршији: Ево нас опет, дошли смо кући

БЕОГРАД: Патријарх српски Порфирије са члановима Светог архијерејсог синода, стигао је вечерас у Пећку Патријаршију, древно седиште Српске православне цркве.
2
Фото: СПЦ

Патријарх је по доласку поручио:

"Ево нас опет, опет смо дошли кући. Да Бог да да увек будемо овде и да све што мислимо, говоримо и чинимо има свој корен овде".

Патријарх је казао да будући да је "тај корен овде веома дубок, то значи да без обзира на олује, громове, муње и ветрове, нећемо се сломити".

Ако нам, казао је патријарх Порфирије, корен није овде, ма где били и ма шта имали и ма какву моћ привремено изгледало да носимо у себи, све то је замалена и краткотрајно.

"Нека Бог да да заиста овде корен буде онима који су крштени...", поручио је патријарх и благословио монахиње, за које је рекао да окопавају и заливају тај корен.

"Као што Господ каже, неко залива и неко окопова, а сви имамо од тога плодове који нас хране и који нас чувају и који од самог почетка, од Светог Саве, хране нас и који ће нас, верујемо, увести у вечно Царство Сина Божјег који је дошао у свет, један од нас постао, пострадао, распет био, умро на крсту, али показао да последњу реч нема тама пролазности и тама смрти него светлост и радост Царства небеског...", навео је патријарх српски.

Како је саопштено из СПЦ, у Пећкој партријаршији сутра ће, после свет архијерејске литургије, бити одржана редовна седница црквене владе и седница Патријаршијског управног одбора.

Фото: СПЦ

Са патријархом су у Пећу патријаршију дошли Синода епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид,

У Пећку патријаршију током вечери су дошли и епископ рашко-призренски Теодосије, игуман дечански архимандрит Сава, главни секретар Светог Архијерејског Синода протосинћел Нектарије, директор Патријаршијске управне канцеларије протосинђел Данило, као и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић.

Фото: СПЦ

 

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести