Пошта Србије емитује марку из серије Крсна слава

БЕОГРАД: Пошта Србије најавила је за сутра издавање емисије пригодних поштанских марака „Крсна слава”, посвећену слави Свети Сава - Савиндан, која се празнује 27. јануара, као школска слава и један од највећих породичних празника у српском народу и празник многих занатлија.
Sveti Sava, svetac koji je isticao vrednost knjige Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Свети Савa, светац који је истицао вредност књиге

Емисије пригодних поштанских марака серијала "Крсна слава" посвећене су прослављању свеца заштитника породице и даваоца благостања.

Крсна слава (слава, крсно име) виталан је елемент нашег нематеријалног културног наслеђа, а од 2014. године на Унесковој је Репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Мотив на марки је икона Светог Саве из храма Светог Саве на Врачару, а мотиви на коверту првог дана (ФДЦ) су икона и свећњак, шаралица и кандило, експонати Етнографског музеја у Београду, у чијој стручној сарадњи је и реализовано издање.

Аутор фотографија је Ивана Масниковић Антић МА, док је графичка обрада издања дело Надежде Скочајић, академске графичарке РЈ „Србијамарка” Поште Србије.

У саопштењу Поште Србије се подсеха на издање пригодних поштанских марака „Божић”, посвећено једном од најважнијих и најрадоснијих хришћанских празника, које је пуштено у оптицај 16. октобра.

На двема маркама и коверту првог дана (ФДЦ) приказани су мотиви прослављања Божића у духу православне и католичке традиције.

У реализацији издања, стручну сарадњу пружио је Музеј Српске православне цркве у Београду, док је ликовна интерпретација дело Мирослава Николића, креатора марака РЈ „Србијамарка” Поште Србије.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести