Потписан колективни уговор за грађевинарство

Представници синдиката грађевинарства и послодаваца потписали су данас Посебни колективни уговор за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала.

Уговор су потписали председник Синдиката радника грађевинарства Саша Торлаковић, председник Гранског синдиката грађевинарства и ИГМ-а "Независност" Саша Димитријевић и председник Удружења послодаваца у грани грађевинарства и ИГМ Веселин Ражнатовић.

Димитријевић је новинарима рекао да су тиме практично финализирани преговори који трају неколико месеци и да је то било веома важно будући да је ситуација у овој области доста сложена имајући у виду да су зараде мање од републичког просека, а честе су повреде на раду и пословање у сивој зони.

Овим колективним уговором желимо да поправимо оквире који би допринели побољшању статуса запослених у финансијском смислу и омогућимо заштиту и сигуран рад, рекао је Димитријевић.

Такође ће допринети томе да се боље уреди однос запослених и послодаваца, нагласио је.

Посебним колективним уговором дефинисано је да што се тиче накнаде за топли оброк она буде 20 одсто од минималне зараде, а регрес је дефинисан у висини минималца.

То је како је казао,  побољшање у односу на претходни грански уговор. Такође су уговором дефинисани и коефицијенти за одређене послове.

Осврћући се на то да у области ове индустрије ради између 60.000 и 70.000 запослених, може се очекивати пораст броја у грани обзиром на пројекте које влада планира, истакао је Димитријевић.

Председник Синдиката радника грађевинарства Саша Торлаковић рекао је да ће се конацно овим гранским уговором уредити односи између света рада и капитала имајући у виду да је замајац српске привреде увек било грађевинарство.

Он је казао да синдикат очекује да ће се за нека предузећа
омогућити посебан режим јер се баве веома значајним пројектима.

- Ово је велики дан за нашу грану и надам се да ће уговор добити и проширено дејство, рекао је Димитријевић.

Председник Удружења послодаваца у грани грађевинарства и ИГМ Веселин Ражнатовић казао да је важно што су уређени сви детаљи око минималца, а осигурани и регрес и топли оброк.

Он је казао да се нада ће се ова област вратити на  стазе на којима је некад била.

Како је навео Ражнатовић, неким предузећима се отвара и могућност извоза на тржиште Африке, што је веома важно.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести