Покрајина брине о превозу ученика средњих школа у Војводини

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је јуче потписивању уговора с представницима свих 45 градова и општина на територији АП Војводине које су, путем конкурса, добиле средства за регресирање превоза ученика средњих школа.
Влада Војводине, Тимским радом до бољих услова за образовање
Фото: Влада Војводине, Тимским радом до бољих услова за образовање

За ову намену из покрајинског буyета издвојено је 183 милиона динара. На конкурс покрајинског секретаријата надлежног за образовање пријавиле су се све локалне самоуправе и овај износ распоређен је на све општине и градове у Војводини. Иначе, у школској 2016/2017. години ученика-путника на територији АП Војводине има више од 21.000, што је више од трећине од свих средњошколаца у Војводини.

Како је истакао Мировић, ово је само једна од активности које су Покрајинска влада и ресорни секретаријат за кратко време успели да уради за област образовања. Покрајинска влада успела је у намери коју је јавно промовисала приликом избора пре нешто мање од годину дана, да ће радити на побољшању стања у области образовања, с новим концептом боље организованог приступа, који подразумева тимски и заједнички рад свих нивоа власти.

- Пре десетак дана потписали смо уговоре о додели средстава за израду пројектне документације за санацију објеката предшколских установа, основних и средњих школа и ученичких домова. Неколико недеља пре тога, договорили смо механизам координације с Канцеларијом за јавна улагања и ова припрема пројеката ће служити, између осталог, да се конкурише и код Канцеларије за јавна улагања. Она ће у значајној мери ширити своју мрежу улагања и на територији АП Војводине. Данас ћемо с представницима локалних самоуправа решавати питање субвенционисања превоза ученика до школа које нису у њиховом месту становања. А већ 15. јуна имаћемо додатних 250 милиона динара, верујем, већ у јулу и конкурс за адаптацију и санацију објеката предшколских установа, основних и средњих школа. Такође, у протеклих неколико месеци обезбедили смо хитних 133 милиона динара за санацију ових зграда - навео је председник Покрајинске владе и позвао представнике локалних самоуправа да следе ову политику и учине оно што је у њиховој надлежности.

Покрајинска влада успела је у намери коју је јавно промовисала приликом избора пре нешто мање од годину дана, да ће радити на побољшању стања у области образовања
(Игор Мировић)

- Овим конкурсом још једном смо показали да нам је стало до наших ђака, да се трудимо да им обезбедимо нормалне услове за школовање и да им пружимо могућност избора да, ако у њиховом месту не постоји средња школа или жељени образовни профил, могу да путују у неко друго место. – рекао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за а образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш. – Такође, показали смо да желимо да и даље сарађујемо с локалним самоуправама, да проналазимо решења у заједничком интересу, да се помажемо. У тој сарадњи брига о младима мора да има посебно место, јер само заједница која се стара о младости може да рачуна на благостање у будућности.

Кад је реч о критеријумима за доделу ових средстава, поред броја ученика-путника, то су били релација путовања, степен развијености општине, као и могућност финансирања превоза из локалних буџета.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести