Правоснажна пресуда Козићу због увреде Верана Матића

БЕОГРАД: Виши суд у Београду потврдио је пресуду Првог основног суда којом је бивши саветник главног и одговорног уредника листа „Илустрована политика“ Горан Козић оглашен кривим за увреду Верана Матића.
Veran Matić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Првостепени суд је у јуну прошле године казнио Козића новчаном казном од 150.000 динара, а поступак је вођен по приватној тужби Матића због навода у Козићевом тексту „Веране, Веране, МАМОГРАФУ један“.

Текст је објављен у „Илустрованој политици“ у децембру 2018. године.

Козић се жалио на пресуду, али је Виши суд жалбу одбио као неосновану и потврдио одлуку првостепеног суда.

Коментаришући пресуду, Матић је рекао да је сматра охрабрењем да се у свим случајевима тражи правда за увреду, говор мржње, претње и све друге појаве које су постала свакодневица у новинарској професији.

Он је подсетио да је у неколико текстова "Илустроване политике" у децембру 2018. године начињен низ повреда кодекса новинара и прекршаја, који су представљали директниповратак у реторику деведесетих година.

"Верујем да ће ова пресуда бити правило судске праксе, а не изузетак, када је реч о суочавању са некажњивошћу, увредљивим говором и говором мржње, опасним хајкама и кампањама према професионалном извештавању и заступању интереса професије, као и према истраживању насиља према новинарима и неразјашњеним убиствима новинара”, навео је Матић у писаној изјави.

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести