Преко 35.000 миграната прошло Србију, азил би 10.000

БЕОГРАД: Кроз Србију је ове године прошло преко 35.000 миграната, а од тога њих 10.000 успело је да изрази намеру да овде добије азил, речено је у ЕУ инфо центру.
migranti, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Darko Bandic)

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила истакао је да је највећи проблем мигранта у Србији приступ азилу, односно потешкоће при подношењу захтева.

Без стручне правне помоћи они не могу да покрену систем и њима највише недостају информације и помоћ. Имамо повећање броја људи који траже азил, када упоредимо претходне године. Укупно 10.000 миграната је успело да изрази жељу за азилом, док је њих 31 успело да добије азил ове године, навео је Ђуровић.

Подаци из 2017. године показују да је намеру за азилом имало 6.000 миграната, а добило 14, док је у 2018. години од 8.000 миграната, добило је њих 14.

Мигранти без правног заступника не могу да приступе азилу, и то је главни проблем, према речима Ђуровића, зашто овде године од њих 10.000 који су успели да изразе намеру са азилом у Србији, поднело захтев 200 миграната. Због тога се они налазе у "правном вакууму", према речима Ђуровића.

У оквиру пројеката које финансира Европска унија, мигранти у Србији уз помоћ бројних огранизација, добијају потребну помоћ и информације на терену.

Углавном се трудимо да их психо социјално оснажимо, али и да јавност обавестимо о адекватним и провереним информацијама шта се заиста дешава на терену, додаје Ђуровић.

Он наводи да инсититуцијама недостају ресурси, капацитети и да је интеграција немогућа без подршке локалних организација цивилног друштва и локалних грађана.

Повећава се број оних који желе да остану у нашој земљи и зато је важно да локални актери подрже успешну интеграцију.

Одређени број људи је заглављен више месеци и година и налази се у нерешеном статусу, стога им је неопходна помоћ, додаје он.

Он каже да оваква ситуација и ширење нетачних информација о мигрантима представљају изазове који могу далекосежно да погоде друге сфере нашег друштва и да утичу на политику ЕУ.

Улога медија и њихов значај за формирање става према мигрантима и избеглицама је пресудан. Медији треба да имају образовну и информативну улогу како би адекватне информације дошле до грађана, додаје Ђуровић.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести