ПРЕМИНУО ДУГОГОДИШЊИ ДИРЕКТОР РТС-а  Никола Мирков умро у 76. години

Преминуо је дугогодишњи директор Радио-телевизије Србије Никола Мирков.
m
Фото: Youtube Printscreen/RTS

Никола Мирков је рођен у Београду 1947. године. Након завршетка Економског факултета почео је да ради у Радио Београду – најпре као новинар, а потом као уредник "Новости дана", "Дневника" и "Радиоскопа".

За уредника "Програма 202" изабран је 1979. године, а три године касније прешао је на телевизију на место уредника Забавно-рекреативног програма.

Убрзо се вратио Радио Београду и крајем 1985. именован је за главног и одговорног уредника Првог програма Радио Београда. Од маја 1990. до августа 1991. био је директор Радио Београда.

Тада је са неколико најближих сарадника смењен из политичких разлога и принуђен да напусти РТС, а убрзо и земљу због притисака и прогона.

Након три године, вратио се у земљу и радио као слободни новинар у "Медија центру".

За словеначки лист Дело писао је приказе најзначајнијих домаћих књига. У јулу 2001. након девет година вратио се у РТС на место уредника Културно-уметничког програма. Године 2006. први пут је изабран за директора Телевизије Београд.

За вршиоца дужности генералног директора РТС-а изабран је у октобру 2013. године, након смрти Александра Тијанића. Водио је ову ТВ кућу до маја 2015. године, када је за новог директора изабран Драган Бујошевић.

РТС

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести