Припремна настава на већини факултета УНС-а бесплатна

Факултети Универзитета у Новом Саду и ове године организују припремну наставу за упис бруцоша у зависности од

будуће професије, јер се показало да она доприноси успешности кандидата на пријемном испиту ид до 100 одсто.  Већина факултета новосадског универзитета припремну наставу не наплаћује, мада има и оних који припрему наплаћују.

На Пољопривредном факултету у току је припремна настава из биологије, хемије, економике и математике, а траје три часа по дану односно 15 часова по предмету. Припреме се не плаћају. Ни на Технолошком факултету припреме се не плаћају, а организоване су за хемију и математику и то по 18 часова по предмету. Правни факултет Универзитета у Новом Саду организује припремну наставу из историје и Устава и права грађана. Припремна настава се организује по циклусима, а циклус траје три дана. Припреме се плаћају 10.000 динара.

За припреме за упис на Медецински факултет из биологије, хемије и математике треба издвојити 15.000 динара по предмету. Фонд часова по дану је три, а укупно се организује 42 сата наставе за сваки предмет. На Економском факултету припреме коштају 7.300 динара за 15 школских часова по предмету, а могу се похађати информатика, пословна економија, основи економије, филозофија с логиком и Математика. Припреме на Факултету техничких наука  из математике плаћа се 12.500 динара. За тај новац планирано је четири часа по дану односно укупно 40 часова припреме.

Припреме на Природно-математичком факултету се не плаћају. За припрему  математике и информатике предвиђено је 60 часова.

На Катерди за солфеђо и методику Академије уметности , фонд часова је 32, припреме се плаћају 16.000 динара, а могуће је плаћање у три рате.  У исто време припрема за примењену уметност и дизајн, аудиовизуелне медије, камеру, монтажу, анимацију, глуму  и режију се не плаћају.

Не плаћају се ни припреме из математике на Грађевинском факултету у Суботици, као ни на Техничком факултету „Михаило Пупин” у Зрењанину. Ту је предвиђено 60 часова припрема. На припреме 10 предмета из којих се полаже пријемни испит на Факултету спорта и физичког васпитања плаћа се 10.000 динара.

Припреме више предмета на Педагошком факултету у Сомбору се не плаћају, док  накнада за мађарски језик, књижевност, правопис, општу информисаност и математику на Учитељском факултету на мађарском наставном језику коштају 5.000 динара, а за ту цену планирано је 6 часова по дану.

Све припреме на факултетима новосадског Универзитета организоване су суботом, тако да матуранти могу без проблема да их похађају.  Већина припремних субота су до краја овог и првој половини наредног месеца, а факултети за будуће бруцоше организују и пробни пријемни испит непосредно пре званичног , како би сами кандидати видели колико знају и на колико бодова могу са постојећим знањем да конкуришу.

За разлику од Универзитета у Новом Саду припреме будућих бруцоша на популарним факултетима Универзитета у Београду су знатно скупље и крећу се и до 72.000 динара, а  само мали број факултета  организује бесплатне припреме. На Електротехничком факултету у Београду припреме из математике и физике су 36.000 динара по предмету, док на Економском факултету за припремну наставу треба платити 5.200 динара. Факултет политичких наука, одсек за социјалног радника, наплаћује припреме 17.000 динара, док се на Медицинском факултету за 60 часова плаћа 30.000 динара по предмету , а припрема се биологија и хемија. Припремна настава за пријемни на ЕТФ, Саобраћајном, Машинском, Грађевинском, Математичком, Рударском, ТМФ кошта 26.000 динара, односно две хиљаде више ако се плаћа у две рате.

Љ. Малешевић

 

Опширније, укључујући и школарине по појединачним факултетима УНС-а, прочитајте у нашем штампаном издању за среду, 25. мај

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести