Продужено право на вантелесну оплодњу након ванредног стања

БЕОГРАД: Ниједном осигураном лицу, због претходног периода изазваног ванредним стањем, неће бити ускраћено право на вантелесну оплодњу, изјавила је јутрос Ивана Ђунисијевић из Републичког фонда за здравствено осигурање.
v
Фото: pixabay.com

Она је казала да се настављају важне процедуре о трошку државе, као што је право на вантелесну оплодњу, које имају све жене, осигураници, до своје навршене 42. године.

Свака жена која је навршила 42 године живота за време ванредног стања и 30 дана након ванредног стања, може да аплицира са својим партнером на лекарску комисију ради вантелесне оплодње, навела је Ђунисијевић за РТС.

Након што жена добије потврду о испуњењу услова за укључивање у поступак на лекарској комисији, чија је важност 12 месеци, установа је у том периоду дужна да започне са поступком вантелесне оплодње или да те жене искључи из поступка.

Новим упутством важност потврда које су издате у периоду 1. март - 31. децембар прошле, 2019. године, сада је продужена за још шест месеци. Значи, укупно 18 месеци, истакла је Ђунисијевић.

Према њеним речима, 1.000 осигураних лица било је упућено на поступак вантелесне оплодње до почетка ванредног стања.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести