Професорима за плагијат отказ и одузимање академског звања

БЕОГРАД: Сенат Универзитета у Београду на данашњој седници усвојио је измену Правилника о утврђивању неакадемског понашања и изради писаних радова, по коме професори за које се утврди да су плагирали научни рад, остају без звања универзитетског предавача и престаје им уговор о раду.
w
Фото: pixabay.com

Ректорка Иванка Поповић рекла је данас на седници Сената да су стручне службе направиле измењену и допуњену верзију Правилника у делу који се односи на поступак одузимања звања у случају да Сенат јавно осуди предавача за плагирање

"Нема компететнијег тела од Универзитета које може проценити рад запослених на Универзитету", рекла је Поповић .

Декан Правног факултета Зоран Мирковић, који је иницирао предлог престанка радног односа у случају у6тврђеног плагирања објаснио је данас на седници Сената, да се након ових измена у будућности неће дешавати оно што се догодило на том факултету.

"Инспекторка рада, супротно одлукама донетим у оквиру академске заједнице, својим решењем је обуставила извршење одлуке о отказу уговора о раду професору Александру Јакшићу који је плагирао уџбеник и наложила Правном факултету да га врати на посао.", рекао је он.

За професора Јакшића се одавно зна, наводи Мирковић, да је плагијатор, што су надлежни универзитетски органи у прописном поступку и утврдили,али му је омогућено да настави да предаје и испитује студенете, рекао је он и додао да је на време урађена измена Правилника не би се долазило у овакве ситуација које штете угледу академске заједнице.

Декан Машинског факултета Радивоје Митровић такође сматра да је ова измена правилника јако важна.

Како каже није први пут да се разговара о таквим проблемима и да се већ дешавало да све оно што се рашчисти на академској расправи, касније буде поништено.

"Изненађен сам оним што се десило на Правном факултету и знам да ово није једини случај. Бавимо се свим другим, а најмање оним за шта смо изабрани и зато је важна ", навео је Митровић.

Одредбама данас усвојен правилника предвиђено је да санкционисани предавач има право жалбе у року од осам дана, а пре одлучивања о жалби, Сенат може да затражи од факултета додатно појашњење у року од 45 дана.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести