Програм запошљавања младих медицинара је значајан

БЕОГРАД: Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин оценио је данас као веома значајан програм запошљавања најбољих дипломаца не само за те младе лекаре и грађане, већ и за здравствени систем Србије који је, како је навео, "сав терет ковид епидемије изнео врло успешно".
asanin-dr milika/Tanjug/video
Фото: asanin-dr milika/Tanjug/video

Ашанин је то рекао поводом позива Министарства здравља упућеног младим лекарима, дипломцима медицинских факултета с просечном оценом 8 и већом, да се пријаве на конкурс за посао и да каријеру граде у својој земљи, бринући о здрављу својих суграђана.

Како каже, у Клиницком центру Србије због ковида појављују се нови кадровски изазови и још има простора на радиологији, хирургији, патохистологији, клиничкој биохемији.

"До краја године ће се, поред пријема младих лекара са просецном оценом 8 и више, наставити програм пријема најуспешнијих дипломаца са просечном оценом 9 и 10", навео је Ашанин за РТС.

"То много значи за младе лекаре који су добили одмах посао. Много значи што ће добити одмах специјализације и што ће се брзо укључити у наш здравствени систем. За најуспешније дипломце, за нас много значи да добијемо најбоље, а за њих, зато што добијају најбоље могуће услове за своје усавршавање", рекао је Ашанин и додао да ће то бити значајно и за пацијенте.

Подсетио је да је од 2014. године у здравственом систему Србије примљено 30.000 здравствених радника.

Конкурс за пријем лекара у установе секундарне здравствене заштите расписан је 15. новембра, а могу да конкуршу сви студенти који су имали просечну оцену вишу од 8.

"Моћи ће да добију специјализације по избору које су дефицитарне у одређеној здравственој установи. Они нису заборављени, они ће бити примљени, усавршавани и школовани о трошку државе, добијаће одређене специјализације", казао је Ашанин.

Директор КЦС је указао и на тренд благог смиривања епидемије.

"У нашој пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести је мање за једну трећину, па чак и за једну половину амбулантних прегледа. На Инфективној клиници појављује се понеко слободно место, а што се тиче Батајнице, морам да вас подсетим да смо ми пре две недеље имали 810 хоспитализованих болесника, а на данашњи дан имамо 660. То значи 150 мање болесника", навео је Ашанин.

Објаснио је да су у питању углавном места на полуинтензивној нези, а да је јединица интензивног лечења углавном попуњена, где се налази 91 пацијент, од чега је трећина на респиратору.

Ашанин је навео и да у ковид болницама "апсолутно доминирају" невакцинисани.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести