Пројекат младог Брођанина за НАСА финансираће РС

БАЊАЛУКА: Пројекат младог Брођанина Дејана Лукића за Америчку свемирску агенција НАСА, финансираће Кабинет председнице РС Жељке Цвијановић и Влада РС.
satelit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Пројекат 13-годишњег Дејана прихватила је НАСА, а Дејану Лукићу, аутору амбициозног пројекта "Нано сателит", вест о финансирању је и званично потврђена на пријему код председнице Жељке Цвијановић, преноси РТРС.

Дејан има обавезу да до маја 2020. изгради "нано сателит" о свом трошку, који ће крајем истог месеца НАСА лансирати у Земљину орбиту, а за његову изградњу потребно је око 30.000 КМ.

Овај 13-годишњи Брођанин каже како је био изненађен кад је НАСА прихватила његов пројекат, а данас је, каже, од председнице РС добио подршку и гаранцију да ће институције Српске стати иза његовог пројекта.

"Прво нисам могао да верујем, био сам узбуђен, ипак је мој пројекат изабрала највећа свемирска агенција у свету. Председница Републике Српске је рекла да ће пружити потребну помоћ", каже Дејан.

НАСА је платила лиценцу, али није платила израду сателита.

Новац ће обезбедити Кабинет председнице Републике и Влада Српске. То је Дејану на пријему Цвијановићева и званично потврдила, честитајући на постигнутом успеху.

"Његов пример најбоље сведочи о томе да се упорношцу и преданим радом могу остварити највећи циљеви. Образовани и талентовани млади људи најзначајнији су ресурс Републике Српске, а задатак институција је да развију механизме, помоћу којих ће они бити препознати и адекватно подржани у раду", рекла је Цвијановићева.

Пример дечака Дејана доказ је да Република Српска има вансеријске таленте у свим областима. Дејан каже да је ово почетак, и да има још идеја које жели да реализује.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести