Пројекти Новосађана предњаче у области вештачке интелигенције

У оквиру Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, Фонд за науку Републике Србије финансираће 12, на конкурсу, одабраних пројеката а најбољи у својим категоријама, с највише освојених бодова, јесу пројекти Природно-математичког факултета и Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.
v
Фото: pixabay.com

 

Циљеви Програма су подстицање изврсности и релевантности научних истраживања у Србији у домену вештачке интелигенције, подстицање примене резултата научних истраживања из домена вештачке интелигенције у развоју привреде Србије, као и развоју људских ресурса из домена вештачке интелигенције. Ове пројекте ће у наредне две године реализовати истраживачки тимови из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца.

На јавни позив који је затворен 31. јануара 2020. године пријавило се 70 истраживачких тимова. У Први степен евалуације је прошло 53 пројеката, а у Други степен је упућено 25 пројеката.

Након завршене евалуације, шест пројеката је одобрено из основних (потпрограм ПРВИ_О), а шест из примењених истраживања (потпрограм ПРВИ_П).

У оквиру потпрограма ПРВИ_О највише рангирани пројекат под акронимом ГРАСП Природно- математички факултет Универзитета у Новом Саду, оцењен је са 94 поена. Руководилац овог пројекта, чији је буџет нешто више од 120.000 евра је Милош Радовановић.

У оквиру потпрограма ПРВИ_П највише рангирани пројекат је пројекат Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, оцењен је са 91 поеном. Скраћени назив пројекта је С-АДАПТ и њиме роководи Владо Делић са ФТН. Буyет пројекта је 198.000 евра.

Међу пројекетима који ће бити финасирани од Фонда за науку су и поројекти: MISSION.0 Медицинског факултете у Беoграду, руководилац је Зоран Миљковић, а буџет износи 200.000 евра као и Clean CaDET Факултета техничких наука УНС, руководилац је Јелена Сливка, буџет износи 146.000 евра.

Новац на овом конкурсу добили су и Математички институт САНУ (160.000 евра), Електротехнички факултет Универзитета у Београду (198.000 евра), Факултет инжењерских наука у Крагујевцу (198.000 еврра), Институт Михајло Пупин Универзитета Београду (200.000 евра), Грађевински факултет Универзитета у Београду (199.000 евра) и Машински факултет Унверзитета у Београду (200.000 евра).

Како наводе у Фонду, Програмски одбор за евалуацију пројеката је у складу са Законом о Фонду за науку Републике Србије и чланом 26. став 3. Акта о циљевима, начину реализације и условима финансирања пројеката у оквиру Програма заразвој вештачке интелигенције формирао ранг листу предлога пројеката који су задовољили оба степена евалуације и који ће бити финансирани у оквиру расположивих средстава. Научни савет Фонда за науку је дао позитивно мишљење на ту листу, а Управни одбор је усвојио коначну листу Пројеката за које се одобрава финансирање. Ту је и пројекат DECIDE Универзитета Сингидунум, којим руководи Милош Станковић уз буyет од 196.000 евра;Com-in-AI. Елекетронског факултета у Нишу, руководилац је Зорана Перић, а буџет пројекта је 190.000 евра.

Почетак реализације пројеката очекује се до краја овог месеца, најавили су у Фонду за науку.

В. Ц.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести