Протест УНС-а због покушаја притиска на новинарку Данаса

БЕОГРАД: Удружење новинара Србије (УНС) протестује због, како је саопштило, покушаја притиска на новинарку листа "Данас" Мирјану Стевановић, коју је власник предузећа "Бора Кечић" Жарко Косовић, које се бави вангабаритним транспортом, после текста који је објавила прво узнемиравао телефоном, а затим наставио да пише поруке увредљивог садржаја.
udruzenje novinara srbije
Фото: Ilustracija

УНС подсећа да је свако ко је незадовољан писањем новинара и медија у прилици да се обрати редакцији демантијем, жалбама због кршења новинарског кодекса Савету за штампу и судовима части новинарских удружења, као и редовним судовима.

"Позвао ме је у петак око 15 сати. Говорио је да ће ме тужити и тиме уништити. Претпостављам да је мој број телефона добио из ''Србијапута'', фирме којој сам се обратила због текста који сам писала, а у којој је већински власник. После разговора кренуле су поруке на вајбер, које сам проследивала редакцији", рекла је УНС-у новинарка Стевановић.

УНС наводи да се у порукама Косовић новинарки обраћа са "новинарчино", као и да између осталог пише: "Најави ме код твог директора да са њим попричам о твом статусу", констатује да новинарка има малу плату и да ће тражити одговор од директора да ли је то "зато што је лош радник, поготово новинар" или зато што "сумња да живи од личних спонзора".

У разговору за УНС, Косовић је навео да је позвао новинарку јер сматра да је написала неистине о њему и његовој фирми, а да га претходно није позвала.

Такође, тврди да јој је слао поруке у којима је достављао податке које је очекивао да новинарка објави.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести