Прва тужбу за одштету од НАТО у име оболелих од карцинома

БЕОГРАД: Адвокатска канцеларија "Алексић" из Ниша поднеће у среду, 20. јануара, прву тужбу за одштету против Северноатлантског пакта (НАТО), у име оболелих од карцинома као последице бомбардовања наше земље осиромашеним уранијумом 1999. године.
nato bombardovanje, Arhiva Dnevnika
Фото: Архива Дневника
Прва тужба биће биће поднета парничном одељењу Вишег суду у Београду, рекао је Танјугу адвокат Срђан Алексић.
 
Након тога уследиће и друге тужбе пред судовима у Врању, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.
 
Тужбеним захтевом тражиће се одштета због обољевања од канцера услед тровања осиромашеним уранијумом конкретних клијената, а то су махом војници, полицајци или војни резервисти, који су били 1999. године на Косову и Метохији или југу Србије.
 
У припреми тужби и поступак пред судом укључен је и италијански адвокат Ангело Фиоре Тартаља, који је у истим предметима у Италији и успео да добије 181 правноснажну пресуду у корист својих клијената, италијанских војника који су били распоређени у мировној мисији на КИМ.
 
Тартаља, који је крајем прошле године уписан у Адвокатску комору Ниш, пред италијанским судовима успео је да докаже узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и обољења војника од канцера, на основу чега им је исплаћена одштета.
 
Алексић је указао да ће пред судовима у Србији, уз помоћ италијанске судске праксе и вештачењима у предметима у којима је поступао италијански адвокат, али и другим доказима, показати постојање узрочно последичне везе између тровања осиромашеним уранијумом и обољевања од рака српских војника и полицајаца.
 
Висина оштете биће прецизирана током судског поступка, али адвокат Алексић сматра да је минимум 100.000 евра и више.
 
Канцеларија Алексић ће тражити да се њени клијенти ослободе плаћања судских такси у тим поступцима, јер су оболели од најтеже болести.
 
Италијански судови управо тако поступали и ослободили своје војнике судских такси.
 
Алексић сматра да су његови клијенти били у идентичној ситуацији као италијански војници који су добили оштете пред судовима своје земље.
 
"Били су без заштитне опреме, храну, воду и све остало конзумирали су на терену и, као и италијански војници, дошли су у контакт са тешким металима и осиромашеним уранијумом када се наша војска повукла са КИМ", прецизирао је нишки адвокат.
 
Канцеларији се, према његовим речима, до сада обратило око 2.000 клијената и сви су доставили медицинску документацију коју проверава тим вештака.
 
Указао је да ће тужбе бити поднете у име оних који имају адекватну медицинску документацију, која показује да је њихово малигно обољење последица дејства осиромашеног уранијума.
 
Тужена страна биће Северноатлантски пакт - НАТО, будући да је то међународна организација, коју су основале конкретне државе чланице, а која има своје органе и поступак одлучивања.
 
У случају да суд тужиоцима досуди одштету, њу би требало да исплати НАТО јер, како сматра адвокатска канцеларија Алексић, НАТО као међународна организација има своју независну правну личност у односу на државе чланице, па и свој буџет.
 
Суду ће уз тужбе бити приложени и писани докази које су домаћи органи раније прикупили у нашој држави за поступке вођене против челника НАТО-а и челника држава које су учествовале у бомбардовању.
 
То су пре свега докази изведени у поступцима вођеним 2000. године у Окружном суду у Београду и пред Међународним судом правде у Хагу 2004. године, затим италијанске пресуде у случају оболевања њихових војника који су били распоређени у мировним мисијама у бившој Југославији, судска пракса домаћих судова, вештачења и медицинска документација.
 
За сада је планирано подношење такозваних "пилот" тужби, што подразумева покретање ограниченог броја поступака, ради уједначавања судске праксе на територији целе државе.
 
Италијанским војницима одштете, између 700.000 до милион евра по особи, исплатило је Министарство одбране Италије, јер их је оно послало послало на Косово и Метохију и у Босну и Херцеговину где су оболели од канцера.
EUR/RSD 117.1262
Најновије вести