Прве дозе вакцина против грипа стижу 1. октобра

БЕОГРАД: Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић изјавила је данас да прве дозе вакцина против грипа стижу у Србију 1. октобра, а да ће преостале количине стићи током тог месеца.
grip vakcina, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Шкодрић је на ТВ Прва рекла да ће количине вакцина против грипа бити довољне за све који буду желели да се вакцинишу, а на грађанима је, каже, да се пријаве.

"Јуче је кренуо камион из Холандије са првим дозама за које смо склопили уговор. Реч је о 344.000 доза вакцина, а остале дозе ће стићи, па ће их бити довољно за све категорије - и за оне које подлежу обавезној имунизацији и за оне који буду желели да се вакцинишу", рекла је Шкодрић.

Она је навела да у овом тренутку има довољно медицинске опреме за борбу против ковида - 19 и додала да се Србија спремила у том смислу и за јесен.

"Све време од марта, од самог почетка смо се трудили да имамо довољне количине залиха. Сада није исто стање као у марту и априлу, када је био проблем, не само за Србију, већ за цео свет да се лако дође до опреме", рекла је Шкодрић.

Према њеним речима, у централном магацину се налази преко 1.000 респиратора, али и други апарати и сав потрошни материјал који је потребан за јединице интензивне неге, као и сва заштитна опрема.

"Имамо такође централни магацин и за лекове за ковид-19", поручила је Шкодрић.

Шкодрић је казала да постоји Радна група која се бави питањем вакцине против ковида-19.

"Вакцина која буде прва безбедна и регистрована од стране Агенције за лекове ће бити одмах присутна у Србији и бићемо међу првим земаљама којима ће бити доступна", рекла је директорка РФЗО.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести