Првих пет директора школа добило лиценце

БЕОГРАД: Од 362 директора школа и предшколских установа који су прошли обуку, првих пет данас су полагали испит и добили лиценце. Лиценцирање актуелних директора мора бити завршено до 2021. године.
pisa test, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Лиценце су добила три директора основних школа, један директор средње школе и један предшколске установе.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да су обуку прошли директори који су добили највише оцене у екстерном оцењивању школа и да ће они први добити лиценце.

"Од директора школа зависи много. Ако ту седе људи који професионално раде свој посао, који су добри педагошки руководиоци, одлични менаџери, знају како изгледа савремена школа, онда смо ми на правом путу", рекао је министар новинарима. 

Он је подсетио да се данас у избор директора мешају сви - локалне самоуправе, синдикати, али да већина не значи и квалитет.

"Од тога се можемо одбранити само ако имамо јако строге критеријуме за лиценцирање и строге обуке", појаснио је Шарчевић.

У првом кругу, подсећа, биће лиценцирана 362 директора који су прошли обуку. Министар очекује да ће до краја школске године бити завршено лиценцирање више од пола директора.

Лед за лиценцу пробила је директорка ОШ "Николај Велимировић" из Шапца Весна Живановић, која је полагала пред комисијом Министарства просвете.

Део испита представљао је и истраживачки рад. Живановићева каже да када су све што је урађено у школи ставили на папир могли су да сагледају шта је добро и шта треба поправити.

Међу директорима који је данас добио лиценцу је и директор Техничке школа Ваљево Бранко Голоскоковић. Његово истраживање које је представио комисији било је "Примена наставних метода са гледишта ученика и наставника", чији је закључак да ученици и наставници имају дијаметрално супротна виђења метода које се примењују у настави.

Он каже да је у његовој школи највећи проблем што су наставници углавном инжењери који нису најбоље потковани са методичко- дидактичким обукама. 

Лиценцу је данас добила и директорка ПУ "Дечје царство" из Велике Плане Марија Старчевић. Припрема за испит је била велики изазов за њу, али и цео колектив. 

Садашњи директори школа у Србији имају рок до 2021. године да добију лиценце. Рок за лиценцирање сваком новоизабраном директору је две године. 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести