Путокази за мале и велике матуранте

У оквиру четири приредбе које се следеће недеље одржавају на Новосадском сајму је и Сајам образовања „Путокази”, на којем ће, ове године, од 6. до 8. марта у Хали „Мастер”бити

 промовисано образовање за све и доживотно образовање. Посебан акценат овогодишњих „Путоказа“ биће на дуалном образовању, могућностима унапређења и развијања сарадње образовних институција и привреде, предностима за ученике, као и начинима реализације таквог образовања у школама у Србији, уз приказ до сада постигнутих резултата, док ће Национална служба за запошљавање између осталог, промовисати дуално образовање у пракси и на свом штанду тестирати и усмеравати ученике како би утврдили њихове афинитете за наставак школовања..

- И ове године на „Путоказима“ наступиће сви факултети Новосадског универзитета, као и три научна института, приватни факултети, високе и средње школе са територије Војводине, а образовну понуду својих земаља ће промовисати и Амбасада Канаде и Француски институт у Србији - рекао је најављујући Сајам образовања, Салон Књига, Изложбу уметности „Арт експо“ и Конференцију „BlogOpen-BlogNext“, као увод у Сајам дигиталних комуникација генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић.

-Овај сајам намењен је првенствено великим и малим матурантима , а изузетно нам је драго да је ове године Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне заједнице-мањине, у жељи да сајамску понуди приближи свим ученицима из Војводине обезбедио три милиона динара за превоз ученика из унутрашњости, тако да већ имамо 4.000 најављених посетилаца.

Пуну подршку акредитованим високошколским установама на сајму је пружио и Покрајински секретаријат за високо образовање и научно истраживачку делатност, а по речима секретара у овом секретаријату професора др Зорана Милошевића, системска подршка овим институцијама огледа се и у од ове године на чак 80 одсто подигнут ниво финансирања и 35 милиона динара обезбеђених за пројекте којима се повезују наука и привреда.

- Поред тога, од ове године повезивање науке и праксе подржавамо и кроз финансирање развојно истраживачких пројеката високих школа, уметничко истраживачких пројеката и пројеката заначајних за националне мањине које живе у Војводини - рекао др Милошевић.
Посетиоце „Путоказа“ с дуалним образовањем кроз „Креативну радионицу“ упознати и Удружење „Мејкер“, а средњошколци ће учествовати и у израдама макета робота, биће обучени за 3Д штампу, а биће им презентовани како у настави могу да се примењују Ардуино и Распберрy Пи микроконтролери, кроз израду занимљивих и једноставних пројеката.

Богат програм на овом сајму припремило је и Удружење „Матица“, у чијој ће организацији бити одржана трибина о месту родитеља у образовању детета и радионице за децу „Релакс кидс програм“. Образовно методички центар „Катедра“ представиће ближе подручје рада права и економије, а Средња школа „Павле Савић“ похвалиће се својим успешним бившим ученицима. Радно време Сајма је од 10 до 19 часова, а улаз је слободан.

Д. Д.
 

Награда „Душко Радовић“

Домаћи и страни издавачи, промоције књижевних дела и аутора, изложбе, фестивали, књижевна манифестација “Дани Лазе Костића”, стручни и акредитовани семинари, радионице и велики попусти очекују посетиоце од 6. до 12. марта на Салону књига И ове године његови програмски сегменти биће Европски фејсбук песнички фестивал, Фестивал Илустрације књиге “BookILL Fest”, Дечји салон, Дани библиотека и библиотекара, Дани руске културе. Биће први пут уручена и награда Душко Радовић“за најбољу књигу за децу и младе. На Сајму ће бити речи и о Новом Саду као Европској престоници културе, а Деск Креативна Европа Србија организује 8. и 9. марта радионицу „Програм Креативна Европа – од идеје до апликације“.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести