Ради се на Нацрту закона о осигурању у случају повреда на раду

АРАНЂЕЛОВАЦ: Министар рада Зоран Ђорђевић најавио је доношење новог Закона о осигурању у случају повреда на раду којим ће бити предвиђено да сви послодавци осигурају раднике, као и казне за оне који то не учине.
djordjevic
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Министар је новинарима након обраћања на отварању “Српских дана осигурања” у Аранђеловцу рекао да се ради на Нацрту закона и да се нада да ће он врло брзо бити и у скупштинској процедури.

“Имамо велики број несрећа на раду и желимо да обезбедимо раднике тако што ће послодавци имати обавезу да их осигурају. То ће пружити сигурност радницима”, рекао је министар.

Истакао је да је идеја да се уведе механизам да ако се та обавеза не испоштује буде пропраћена казненим мерама.

“Биће предвиђено да сви послодавци имају обавезу да осигурају запослене и било је дилема да ли ће то бити нови намет привреди. Радили смо анализу која је показала да би у првом периоду то био намет али они који се баве ризичним пословима већ имају обавезу исплате штете и законом би било предвиђено да осигуравачи исплаћују штету чиме би фактички растеретили привреду и све оне који не осигуравају радника натерали да то учине”, истакао је Ђорђевић.

Министар је додао да је реч о важном закону којим ће се такође област осигурања подићи на виши ниво.

Обраћајући се на скупу навео је да је важно да се становништво едукује и информише о значају осгурања.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести