Грађевинарство делатност с највише повреда на раду

Грађевинарство је област где има највише повреда на раду са смртним последицама, али у том сектору има и пуно рада на црно, указују у Самосталном синдикату радника

грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Србије. Ове године је у Србији забележено 32 повреде на раду са смртним исходом, од којих је 17 било у грађевинарству. Повреде са трагичним завршетком у грађевинарству у Србији, у просеку, чине око 53 одсто укупних повреда са трагичним завршетком, а и више од половине настрадалих је радило на црно. Осим у грађевинасртву, запослених на црно у Србији има у у другим областима, пре свега у трговини и угоститељству, али је број повреда на раду знатно мањи.

Грађевинарство је, како тврде представници Самосталног синдиката радника грађевинарства и индустријеграђевинских матерјала, у Србији некада било покретач привредног развоја земље и да од тог сектора је зависило много тога у привреди земље. Сада је ситуација много другачија јер су радници запослени у том сектору у веома тешком материјалном положају, а просечна плата је нижа од републичког просека и креће се око 40.900 динара.

Како би се јасно дефинисало какви морају да буду грађевински производи, из Министарства грађевинарства најављено је да се припрема уредба о грађевинским производима, која би за око месец дана могла да се нађе пред Владом Србије. Изнет је и податак да је укупна вредност изведених радова у грађевинарству у Србији за првих шест месеци ове године порасла је за 8,1 одсто у односу на исти период претходне године.

Д. Мл.  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести