Радовановић: Докторка није заражена у контакту с пацијентима

БЕОГРАД: „Докторка која је преминула у Нишу од последица корона вируса није заражена у контакту са пацијентима, већ се ради о екстерној инфекцији из Лугана“, казао је данас директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић. 
zoran radovanovic, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Он је пренео да су лекари водили двонедељну битку за њен живот, али нису успели да је добију, указујући да је тренутно 11 лекара позитивних на вирус корона на кућном лечењу.

Радовановић је указао и да је Клинички центар у Нишу у потпуности спреман за прихват свих пацијената.

Осврнуо се и на коментаре да КЦ Ниш не прослеђује податке, рекавши да је шест медицинских радника отпуштено са благим симпотомима у кућну изолацију.

"Не можемо да дајемо информације из часа у час, већ је боље да овако једном дневно изнесемо податке, јер Клинички центар није задужен само за Ниш, већ је регионални центар", додао је Радовановић.

Његов колега анестезиолог из Ниша рекао је да је прва пацијенткиња у Нишу, уједно и колегиница, и прва жртва у том граду.

Објаснио је да је она одређени део клиничког тока провела кући, да је тек накнадно лечена на инфективној клиници, а тек након потврде из Лугана ишло се у правцу изолације.

Њен клинички тог се прогресино погоршавао, и 21. је стављена на вештачку вентилацију.

Он је додао да у Нишу још нема старијих пацијената, али има из ризичних група, то јест оних који имају придружене болести.

Много наших лекара у иностранству нуди помоћ

Велики број наших лекара и медицинских сестара и техничара, који раде у иностранству, свакодневно се јављају и нуде помоћ Клиничком центру Ниш у борби против коронавируса, изјавио је данас директор те здравствене установе Зоран Радовановић.

"Затрпани смо мејловима колега из иностранства, али и студената медицине и волонтера који нуде помоћ. То је лепо и значи да разумеју у каквој смо ситуацији због ове заразне болести'', рекао је Радовановић на редовној прес конференцији о ситуацији са коронавирусом.

Упитан зашто поједини локални новинари не добијају одговоре из КЦ Ниш о оболелима од Ковида-19 и шта је разлог, Радовановић је рекао да је ту установу данас звало више од 50 медијских кућа због информације о преминулој докторки која је четврта жртва коронавируса у Србији.

''Више пута сам свим новинарима рекао да нас пусте да радимо свој посао. Важно је да се свима у исто време дају правовремене информације како се не би дизала паника међу грађанима'', казао је Радовановић.

EUR/RSD 117.2907
Најновије вести