Разматра се укидање визног режима за држављане Србије

БЕОГРАД: У оквиру стратегије развоја туризма у Алжиру разматра се и могућност укидања визног режима за држављане Србије, казао је данас Амбасадор Алжира у Србији Абделхамид Шебшуб, у разговору са студентима Високе туристичке школе.
Alzir ilustracija/pixabay.com
Фото: pixabay.com

Амбасадор Шебшуб је разговарао са студентима Високе туристичке школе (ВТШ) у оквиру манифестације Дан Алжира на тој високошколској институцији.

"Туристи из Србије треба да упознају Алжир, ''земљу са хиљаду лица'', као што и Алжирци требају да прошире знања о Србији", поручио је амбасадор ове северноафричке државе.

Алжир бележи у просеку седам милиона ноћења годишње, а та земља је током 2016. године забележила више од два милиона посета, што је повећање од 19,27 одсто, у односу на 1,7 милиона у 2015. години

"Србија и Алжир гаје пријатељске односе још из периода алжирске револуције и Алжирци нису заборавили помоћ коју је њиховој домовини током ослободилачког рата пружала некадашња Југославија, прва земља у Европи која је признала Привремену владу Ажира", казао је амбасадор. 

Влада ове земље са севера Африке је 2008. године усвојила Мастер план развоја туризма (СДАТ 2030.) који представља стратешки оквир за развој туризма Алжира, речено је на сусрету. 

Један од кључних фактора развоја ове земље су инвестиције у туризам, а износе 700 милиона евра из јавног сектора и 2,5 милијарди евра приватног сектора, а према подацима из 2014. године сектор туризма је приходовао више од две милијарде евра и утицао на запослење 261.000 становника. 

Ова држава се простире на 2,4 милиона квадратних километара и има разноврсне крајолике, море, са 1. 200 километара медитеранске обале, снежне планинске врхове, а и пространства пустиње Сахаре. 

У Алжиру постоји велики број историјских и природних локалитета и хиљадама година старих градова. Ово богатство препознала је Организација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО), која је седам локалитета уписала на листу светске баштине.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести