РАЗРЕДНИ ЈЕ ИЗВАДИО СЕКИРУ ИЗ ТОРБЕ УЧЕНИЦЕ: Нови детаљи драме у школи у Старој Пазови, ево шта рекао директор

Јанко Хавран, директор ОШ "Херој Јанко Чмелик" у Старој Пазови, у којој је ученица спречена да унесе секиру у ранцу, истиче да је неопходно да се повећа безбедност деце и њихов осећај сигурности у школама, као и да је потребно да се то постигне пре свега на државном нивоу.
hjcmelik.edu.rs
Фото: hjcmelik.edu.rs

Сматра да су поред школског полицајца неопходни приватно обезбеђење, детектори за метал као и овлашћена лица која ће да претресају ученике на улазу у школу.

Девојчица је привремено удаљена са наставе.

Ученица шестог разреда Основне школе "Херој Јанко Чмелик" у Старој Пазови, донела је јуче у ранцу секиру у школу. На улазу ју је зауставио разредни старешина и извадио секиру из ранца, а девојчица није пружала отпор.

Нико није повређен.

Фото: PRINTSCREEN/RTS/JANKO HAVRAN

Директор школе Јанко Хавран каже да је потребно да се безбедност у школама повећа, али да, како наводи, то буде на државном нивоу.

"Да ту буде школски полицајац, као што јесте сада, да буде приватно обезбеђење, да постоји детектор за метал, да овлашћено лице може да погледа, претресе торбе ученика итд. Али то се тиче ових закона који су на вишем нивоу, који се доносе на вишем нивоу и о чему одлучује сама држава", сматра Хавран.

Нада се да ће се у том погледу нешто променити а до тада каже, да воде рачуна да се овакве ситуације не понове.

"И да ми са своје стране урадимо све што је могуће да се ученици осећају сигурно и такође родитељи да буду уверени да су њихова деца на сигурном месту", поручује директор школе у Старој Пазови.

Ђукић Дејановић: Школа поступила по протоколу

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић наводи да је школска управа поступила према протоколима у таквим ситуацијама.

"Свакодневно се дешавају ситуације које ми не желимо, које нико од нас не жели, али ту је заиста одговорност школа огромна и захваљујем директорима и наставницима у свим школама што крајње одговорно чине све да не дође до озбиљних последица и школа за коју сте питали је предузела све што је у њеним ингеренцијама и није дошло до инцидентне ситуације", рекла је Ђукић Дејановићева.

Након инцидента у школи, позвани су полиција, Центар за социјални рад и Хитна помоћ. Случај ће решавати школски органи у сарадњи са надлежним службама.

ОШ "Херој Јанко Чмелик" тренутно похађа око 300 ученика и до сада није забележен сличан случај.

Курир.рс/РТС

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести