Ресавску пећину лане посетило 63.200 туриста

ДЕСПОТОВАЦ: Ресавску пећину код Деспотовца, најпосећенију пећину Србије, прошле године је обишло 63.200 туриста, 3.260 више него годину раније.
r
Фото: Youtube Printscreen

Тренд добре посете настављен је првих дана ове године доласком туриста из Палестине, Малте, Русије, Бугарске, изјавила је Танјугу директорка Јавног предузећа "Ресавска пећина" Ана Богдановић.

"Ресавска пећина је постала јако атрактивна за посетиоце, како из наше земље, тако и из земаља широм света, а интересовање се из године у годину повећава", рекла је Богдановић.

Она је додала да су "посете константне читаве сезоне од марта до октобра, а Ресавска пећина је интересантна и ван главне туристичке сезоне".

"У време новогодишњих и Божићних празника имали смо госте са Малте и Палестине, 1.јануара били су Руси и Бугари", навела је Богдановић.

Потсетила је да је лане, као и ранијих година, било највише организованих посета, ђачких екскурзија, али и велики број индивидуалних посата, целе породице, које уз Ресавску пећину посете и друге природне лепота овог краја - Хиродкомплекс Лисине, водопад, прашуму Витановача, средњовековни манастир Манасију, Рудник угљарства Сењски рудник и друге знаменитоси и лепоте Горње Ресаве.

Ресавска пећина је за туристе отворена 1972.године и најпосећенија је пећина у Србији. Од 2.830 метара истраженог простора, за посетице је доступно 800 метара.

Од 2010. године, као споменик природе, члан је Међународне асоцијације туристичких пећина и јама. За њу спелеолози кажу да је "спелеолошки бисер под земљом".

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести