Ромска насеља у региону: Боље легализовати него рушити

САРАЈЕВО: Договорена је методологија за мапирање становања Рома у региону, коју је припремио пројекат Већа за регионалну сарадњу (РЦ Ц) за интеграцију Рома, а следе пилот пројекти, речено је у Сарајеву на регионалној конференцији о становању Рома на Западном Балкану.
romi cigani
Фото: Dnevnik (arhiva), ilustracija

“Нова методологија коју смо предложили за мапирање нелегалних насеља у којима живе Роми биће примењена као пилот пројекат у по две општине у свакој од шест економија Западног Балкана, с циљем њене касније примене у целом региону”, рекао је водитељ тима пројекта РЦ Ц за интеграцију Рома, Орхан Усеин.

Према његовим речима, саопштио је РЦ Ц, нешто мање од милиона Рома живи на Западном Балкану, али у нашем региону генерално нема података о стању њиховог становања.

“Према неким проценама око 30 посто ромских домаћинстава није повезано на канализациони систем, 23 посто на водовод, а 30 посто нема санитарне чворове. Верујемо да са прецизним подацима о стварном стању становања Рома на терену можемо кренути у реализацију конкретних активности, као што су легализација неформалних насеља и изградња социјалних станова, као наредни корак. Стамбено збрињавање је веома скупа инвестиција, али чврсто верујемо да је легализација најповољније и најједноставније рјешење у циљу омогућавања одрживог стамбеног збрињавања Рома”, закључио је Усеин скупу који је одржан у уторак.

Предложена методологија за мапирање становања Рома важна је за доношење одлука на националном нивоу о програмима и пројектима за побољшање услова становања Рома.

Методологија је усмерена на ромска насеља са лошим стамбеним условима у региону, те нагласак ставља на квалитет становања, а не на националност становника.

У методологији се користе доступни подаци са различитих нивоа и из различитих институција из сваке економије.

На конференцији су учествовале националне контакт особе за Роме, представници министарстава из региона која се баве становањем, локалне самоуправе и катастра, представници цивилног друштва Рома и међународних организација.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести