Ружић: Матура одложена због недовољне укључености факултета

БЕОГРАД:  Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да државна матура неће бити део образовног система 2022. године, пре свега због недовољне укључености високошколских установа, потешкоћа у технолошком делу припреме, дискутабилних резултата првог пилотирања.
maturanti ispit, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Он је у интервјуу за Политику рекао да је државна матура свакако стратешки оријентир за неко будуће време, али и да док се ти проблеми не реше, матура не може постати валидан инструмент вредновања знања за упис на факултете.

"Резултат ће бити одлагање увођења овог испита и пребацивање одговорности унедоглед, што није решење", рекао је Ружић и додао да не очекује да ће се друго пилотирање велике матуре реализовати пре последњег квартала ове године.

Према његовим речима, досадашњи начин уписа на факултете неће бити угрожен, а реформом ће бити унапређен.

До тог циља предуслов је и постојање ИТ система са управљање спровођењем државне матуре на основу детаљног сагледавања потреба и могућности. За прикладан софтвер јавна набавка тек треба да буде расписана.

Stevan Jovanović
11.01.2021 • 16:27
Bravo za ministra. Državna matura je oblik nasilja i odlično je što je vladajuća koalicija to stavila, nadam se ne privremeno van postupka.
EUR/RSD 117.5644
Најновије вести