Ружић на доручку са студентима: Нова улагања у домове

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић уручио је данас у студентском дому "Карабурма" прве упуте за смештај студената прве године и најавио нове инвестиције у инфраструктуру студентских домова.
ruzic
Фото: www.mpn.gov.rs

Ружић је у студентском дому најпре доручковао са студентима, уверио се у услове тог објекта и поручио да ће се градити нови објекат у београдском Студентском граду, са 1.000 нових места.

"Прошле недеље је ратификован оквирни споразум са Развојном банком Савета Европе са којом смо потписали уговор о додели 36 милиона евра кредита, плус из републичког буџета биће издвојено 12 милиона евра и биће утрошено на реализацију изградње, пре свега, објекта у Студентском граду", рекао је Ружић након обиласка дома на Карабруми.

Такође, средства ће, како је рекао, бити искоришћена и за завршетак студентског дома у Нишу са 400 нових места, затим у Новом Саду, а урадиће се и реконструкција студентског дома на Карабурми чији је капацитет 1.000 места.

Ружић је навео да су у претходним годинама завршена велика улагања у студентске домове, реконструкцију и доградњу ученичких домова у износу од 28,5 милиона евра, наводећи да то говори да држава води рачуна о студентима и њиховом стандарду.

"Сви студенти који бораве у домовима и који су на буџету цена коштања њиховог смештаја у зависности од категорије се креће од 1.110 до 1.900 динара месечно плус 171 динар дневно за доручак, ручак и вечеру, што у великој мери приказује, не само одговорност, него и социјалну димензију на који начин држава улаже у своју будућност", истакао је министар.

Ружић је рекао да су данас уручени први упути за смештај и исхрану студената прве године, наводећи да су капацитети за смештај у Београду 10.500 места, а у Србији више 18.000 места.

"Чињеница да од скоро 2.400 оних који су аплицирали у Београду 510 јесу Вуковци, говори о томе да је наш образовни систем веома виталан, да је процес стицања знања текао у континуитету, да можемо да одговоримо на све изазове са којима се суочавамо и да можемо да будемо конкурентни и много развијеним државама", закључио је Ружић.

Ситуација у студентским домовима није алармантна, 13 заражено

Епидемиолошка ситуација у студентским домовима од почетка пандемије није алармантна и никада није измакла контроли, изјавио је данас директор Студентског центра Београд Горан Минић.

"Према подацима студентске поликлинике од укупног броја капацитета наше установе, 10.500 места, тренутно је потврђен ковид 19 код 13 студената. Нико од њих се не налази у студентском дому, нити се студенти који су позитивни или имају симптоме враћају у студентске домове", рекао је Минић након што је са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем студентима поделио прве упуте за смештај и исхрану.

Према његовим речима, студенти са симптомима или који су заражени своје време у изолацији или до тестирања проводе или у стационару студентске поликлинике или код својих кућа, а такође је опредељен и хостел "Лола" у случају да постоје потребе за смештај студената.

"Нисмо имали теже клиничке слике из студентских домова. То су били већином асимптоматски случајеви. Надамо се да ће тако и остати", навео је Минић.

Он је додао да су студенти показали висок степен одговорности као и запослени у домовина, наводећи да ће се наставити са ригорозним поштовањем мера у студентиским домовима, а то је обавезно ношење маске, док се дезинфекционе баријере налазе на улазу у сваки дом.

Наводећи да долазе нови бруцоши, Минић каже да се расподела упута обавља под посебним епидемиолошким мерама.

"Раније се расподела места одржавал у два дана, сада смо то поделили у пет дана. Позивамо на сваких сат времена по 50 студената како би се избегла гужва. Имамо посебан улаз на карабурми за студенте. Мери се температура, маске су обавезне, обавезно је држање дистанце", указао је Минић.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести