САНУ обележила свој Дан, 178 година постојања

БЕОГРАД: Свечаном академијом Српска академија наука и уметности обележила је 178 постојања, а председник САНУ Владимир Костић истакао је да је та кућа "дуго година градила своја правила понашања и своју интелектуалну отменост, упркос времену сучељавања и отворених вређања који су данас истакнути више него икад".
sanu_rodjiss_pok
Фото: Танјуг (Видео)

"Драма времена у коме живимо неометно се одражава и на САНУ, ниједан проблем актуелног тренутка не заобилази ову кућу, на ветрометини између претераних очекивања и негирања, ни ми сами не успевамо да се оријентишемо и да се у таквим позицијама дистанцирамо", рекао је Костић и додао да се у процесима политичких изјашњавања и сврставања које су легитимно и индивидуално право сваког члана САНУ, јасно показује политичка и идеолошка хетерогеност.

У САНУ се, како каже, на нивоу индивидуалног примера јављао покушај паралелних деловања и реализације приватних циљева, али је важно да се заједнички одреде кораци за превазилажење проблема који постоје.

"САНУ је дуго година градила своја правила понашања, своју интелектуалну отменост, коју смо и ми академици дужни да покушамо да задржимо и наша просветитељска обавеза је да сопственим понашањем и праксом укажемо да је могуће сачувати поштовање саговорника, упркос разилажењу мишљења", нагласио је Костић.

Друго битно питање на које се Костић осврнуо било је везано за однос који као појединци имамо према САНУ.

"Шта се од нас очекује да урадимо, покренемо, кажемо, колико нас присуствује активностима академије, поштујемо ли ми сами себе, све је то уско повезано са циљевима одржавања једне овакве академије", истакао је Костић и додао да се целокупна активност САНУ заснива на напорима чланова, који нису ни приближно равномерно распоређени, али да у будућности види опоравак ситуације.

"У сваком свом члану ми трражимо интелектуалца, и свесни смо покушаја где се тражи њихово рангирање, и да су озбиљна угрожена врста, али има разлога за наду да ће САНУ своју улогу наставити да врши и у годинама које долазе", закључио је Костић.

Свечану академију обогатио је уметнички програм, а завештање о тоталитаризму, које је приредио академик Љубомир Симовић, прочитали су драмски уметници Војислав Брајовић и Небојша Кундачина.

Догађају су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарцевић, ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић, патријарх Иринеј, као и бројни представници верских заједница.

Вучић честитао САНУ-мерило вредности и брана лошим утицајима

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку председнику САНУ, академику Владимиру Костићу, поводом Дана Српске академије наука и уметности, у којој наводи да је САНУ показала да може да буде мерило вредности и брана лошим утицајима.

"Мало је институција на овим просторима које могу да се похвале тако дугом традицијом као што је има САНУ. Традиција од 178 година служи на част, али и обавезује. САНУ је, не мало пута, показала да може да буде мерило вредности, али и брана лошим утицајима на нашу државу и вредности нашег друштва", навео је Вучић.

Он је подржао иницијативу Владимира Костића да САНУ узме већу улогу у дијалогу и друштвеним процесима у нашем друштву.

"На тај начин Српска академија наука и уметности ће обезбедити очување свог великог ауторитета у Србији, а својим искуством допринети њеном даљем напретку“, наводи се у честитки председника Вучића.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести