Сарадња Новосадског сајма и Музеја Војводине

Споразум о пословно-техничкој сарадњи Новосадског сајма и Музеја Војводине данас су потписали директорка Музеја Војводине, мр Тијана Станковић Пештерац и генерални директор Новосадског сајма, мр Слободан Цветковић.
1
Фото: Новосадски сајам

Повод је пројекат који ће као едукативно-историјски садржај на Пољопривредном сајму, од 21. до 27. маја, усмерити пажњу на историју аграра у Војводини, а посетиоцима омогућити да виде део експоната из богате поставке Пољопривредног музеја у Кулпину. Истовремено, биће то на симболичан начин улазак у стогодишњицу Новосадског сајма и 90-ти Међународни пољопривредни сајам и подсетник на јубилеје који ће бити обележени следеће године.

- Музеј Војводине има прилично дугу сарадњу са Новосадским сајмом, али није била озваничена на овај начин, до сада. Предлог да се неке од пољопривредних алатки, које су изложене у склопу Музеја у Кулпину који је и депанданс Музеја Војводине, прикажу сада на овом Пољопривредном сајму су дале иницијативу за све будуће сарадње - рекла је мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине.

Додала је да је изузетно велики значај Пољопривредног сајма, а Музеј Војводине као највећи музеј на територији АП Војводине, који прича причу о историјату и животу на територији Војводине још од палеолита до почетка двадесетог века, има изузетно велики број артефаката који могу да помогну да се направи преглед развоја пољопривреде још од неолита до почетка 20 века.

- Ја верујем да ћемо потписивањем овог Споразума, заправо само започети причу. Даље иде Сајам туризма где такође можемо дати озбиљан допринос развоју туризма на територији Војводине кроз приче о културном наслеђу и свему ономе што се налази у Војводини - истакла је Станковић Пештерац.


Вредни поклони за посетиоце Пољопривредног сајма

Пољопривредни сајам ће бити одржан од 21. до 27. маја. Земља партнер је Република Мађарска, Генерални спонзор Глобос осигурање, Банка партнер је Банка Поштанска штедионица, а Златни спонзор Ал Дахра.

Посетиоце са купљеним улазницама, који дођу на 89. међународни пољопривредни сајам, на Новосадском сајму очекују вредни поклони - два трактора, приколица, прскалица и расипач.  Дародавци су Агропанонка, МБВ и КИТЕ ДОО.


- Новосадски сајам је увек спреман да прими оно што су инпути знања који могу бити у функцији наших сајамских манифестација, а причамо конкретно о једном сегмену 89. међународног пољопривредног сајма. Размишљали смо о уласку у стоту годину Сајма и мислим да је потпуно у реду за ове млађе посетиоце да сада у једној скраћеној верзији виде историју пољопривредне производње. Свакако ће бити атракција видети развој пољопривреде у Хали 3, а на отвореном простору Сајмишта најсавременију, најмодернију механизацију која се сада користи - рекао је Слободан Цветковић, генерални директор Новосадског сајма. - Мислим да ће сарадња са Музејом Војводине додатно добити свој епилог у јубилејима који нам предстоје следеће године јер ћемо и ми покушати да направимо ретроспективу и сто година сажмемо у монографије и свечаност која нас очекује за тај изузетан јубилеј, додао је Цветковић.

Додао је да је на најзначајнијој манифестацији Новосадског сајма остало још неколико штандова и позвао све који се још двоуме да се придруже.

- Земља партнер је Република Мађарска са којом Србија има добре и квалитетне односе што смо ми као привредно друштво препознали те је потпуно логичан след и партнерство на Пољопривредном сајму. Међународни карактер приредби дају и наступи излагача из Мађарске, Италије, Чешке, Холандије, Шпаније, Турске, Индонезије, Хрватске, Северне Македоније, Словеније, Данске, Француске, Румуније, Пољске, Бугарске, БиХ, Црне Горе, Аустрије, а управо јутрос сам чуо од нашег амбасадора у Анголи да постоји интересовање да и они учествују ове године, ако не као излагачи онда бар као посетиоци, истакао је Цветковић.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести