Шарчевић: Ученици на екскурзије прво иду по Србији

БЕОГРАД: Министар просвете Младен Шарчевић рекао је данас да је Правилник о екскурзијама добра педагошка пракса и да би ученици, путујући по Србији, требало прво да упознају своју домовину, док ће старији разреди средње школе путовати и у иностранство. 
Ministar prosvete Mladen Šarčević Foto: Tanjug/video
Фото: Mинистар просвете Младен Шарчевић Фото: Танјуг/видео

Он је за РТС рекао да је екскурзија облик наставе, те да деца треба на рекреативној настави и на екскурзијама градиво које су учили кроз разне предмете да провере на терену, да упознају своју земљу, а свет када постану матуранти.

Деца ће, како је указао, прво путовати у својој земљи.

"Србија је подељена на 8 регија - Војводина, регија западне, централне, јужне, истоцне Србија, београдска регија. За осам година основне школе морају да обиду целу Србију. Могу да замене своју регију за Републику Српску, што сматрамо да је блиско нама", навео Шарцевић.

Према његовим рецима, средњошколци могу у трећој години ако је завршна, и у четвртој години да иду на матурску екскурзију у иностранство.

"Имају могућност за упознавање Европе и кроз Еразмус плус пројекат. Ми смо у јануару постали пуноправни члан, а до сада су привилегије имали само студенти и универзитетски професори. Сада је то омогућено и основцима и средњошколцима", навео је министар просвете.

Према његовим речима, цео систем екскурзија се планира планом и програм школе, а родитељи имају своју улогу у томе да помогну у избору агенције и давању сагласности.

"Биће припрема и око понашања на екскурзији. Безбедност је на првом месту. Обавезно упознавање ученика око конзумирање алкохола. Родитељи ће имати озбиљне састанке", указао је министар.

Напоменуо је да ће укор моћи да се стекне и на екскурзији.

С обзиром на могућности, гледаће се како да се уједнаце цене екскурзија.

Додаје да око цена могу да помогну општински савети родитеља.

Према речима министра Шарчевића, преко 90 одсто директора је прекидало или одлагало екскурзију ако није било исправног аутобуса.

"Правила већ постоје, бар две деценије. Док не дођу људи из МУП-а, док се не погледа аутобус и низ других ствари, екскурзија не може да крене, тако да се смањи ризик", рекао је Шарчевић.

Министар је указао и да је Правилниик о оцењивању донет 2013. године, али да то ретко ко поштује.

"Било је и побуна неких синдиката. Има у том Правилнику нечег што би и мене као професора вређало, али не можете бити толики господар своје оцене, јер су педагошка својства оцене разнолика", наводи министар просвете.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести