Саздановић: Обавеза лекара да препоруче вакцину

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић изјавио је да је посао лекара да препоручи вакцину, и да ће први гинеколог акушер који добије кривичну пријаву јер није препоручио вакцинацију и изазвао болест са смртним исходом, опаметити све остале лекаре да то учине.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

"Овај вирус је у овом таласу напао труднице. Шта мислите да вирус мутира, а веома је мутаген, и нападне дечју популацију, школску? Шта ако у неком таласу будемо имали вести о деци која нису заштићена а преминула су", упитао је Саздановић.

Он је за РТС рекао да је порука лекарима јасна, а то је да раде свој посао професионално и да препоруче вакцину, док је на пацијенту да ли ће препоруку прихватити.

"Ваш посао је да препоручите вакцину, а лично мишљење је да ли верујете или не", навео је државни секретар Министарства здравља.

Подсећа да је крајем марта-почетком априла удружење гинеколога у Србији, на препоруку СЗО и других светских организација, дало препоруку о вакцинацији трудница.

"Законска обавеза у примарној заштити, изабраних лекара је - да ли се ради о старијима, деци, трудницама - да прате препоруке и препоруче вакцинацију. Ако то не ураде, сносиће кривичну и материјалну одговорност за нешто што су учинили или нису. Само их подсећам, они знају своје обавезе. О етичности и Хипократу не желим да говорим", наглашава Саздановић.

Обраћајући се онима који још сумњају у постојање вируса, Саздановић је рекао:

"Да, вирус постоји, иако многи још негирају да постоји. Ако сад није јасно, кад ће бити јасно. Да, вирус убија, поготово ризичне групе, као што су и труднице. Трећа ствар је да постоји вакцина која брани од најтежих облика. Четврто, не, нико није умро од вакцине против ковида. То не постоји".

Говорећи о здравственом стању бебе чија је мајка преминула у Крагујевцу од последица ковида, Саздановић каже да је умерени оптимиста.

"Беба је стабилна, имамо умерени оптимизам, добија на тежини, има око 1.650 грама, кисеоник је смањен, морамо бити опрезни. Ово је нова ситуација, беба је негативна, дајте времена да све ово буде како треба", рекао је Саздановић.

Додаје да је већ данима више од 30 одсто узорака позитивно од укупног броја заражених, што је много и ствара притисак на хоспитални систем.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести