Седење убије више људи него пушење и рак плућа

ЗАГРЕБ: Лекари су забринути због истраживања према којима годишње умире више особа од седелачког начина живота него од рака плућа, подаци једног таквог истраживања су показали да је седење било узрок чак 70.000 смртних случајева 2016. у Великој Британији, што је тој земљи донело и финансијски годишњи трошак од 700 милиона фунти.
biznismen, pixabay.com
Фото: pixabay.com

О томе колико је важно бавити се неком физичком активношћу пише данас Вечерњи лист и наводи да је то постало очигледније него икада пре, пошто многи од нас седе девет или више сати дневно, осим на послу, и у аутомобилу, на кафи, пред телевизором.

Најчешће су се пушење и алкохол наводили као главне лоше навике због којих су људи прерано умирали, а сада су лоше прехрамбене навике и седелачки начин живота скоро једнако опасни.

Најновији подаци Универзитета Белфаст и Улстер, објављени у "Journal of Epidemiology & Community Health", показали су да трећина људи током викенда проведе више сати на каучу него седећи за радним столом на радном месту. Осим што може бити лоше за леђа, може бити узрок и разних болести, чак и преране смрти. 

Подаци су показали да је седење било узрок чак 70.000 смртних случајева 2016. у Великој Британији, што је тој земљи донело и финансијски годишњи трошак од 700 милиона фунти.
Стручњаци упозоравају како дуготрајно седење доприноси и гојазности, што само по себи "вуче" низ болести, али делује и на хормоне, метаболизам и функције мозга.

Може чак бити и узрок упалних процеса у телу, као и претња кардиоваскуларном здрављу, подстиче развој дијабетеса типа 2, одређених врста рака и преране смрти, а  утиче и на памћење и може повећати ризик од деменције.

Треба ли нам још разлога да већ данас одлучимо да устанемо  почнемо да се крећемо, закључује Вечерњи лист.

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести