Сеничић о банкроту новосадске агенције: Битно је да се сви оштећени  путници јаве туристичкој инспекцији

БЕОГРАД: Туристичка инспекција ће у току дана имати прецизну информацију о броју оштећених путника због банкротирања туристичке агенције "Сити травел (City travel)" из Новог Сада, изјавио је данас  директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута) Александар Сеничић.
aleksandar senicic YT
Фото: Youtube Printscreen

Он је казао за Танјуг да се сигурно не ради о великом броју људи, и да се нада да је реч о неколико десетина.

"Битно је да се сви путници који су оштећени јаве туристичкој инспекцији у свом граду да би се утврдиле све околности и след ствари, односно да би се утврдило на који начин ти путници могу да остваре своја права", рекао је Сеничић.

Према његовим речима, туристичка агенција која је током викенда објавила да је банкротирала већ неколико месеци је била у проблему и људи су се  јављали да имају проблеме са повраћајем новца.

"Ради се о агенцији која није члан Јуте, односно малој агенцији која нема лиценцу и која је могла да продаје искључиво аранжмане агенција које поседују лиценцу, односно организатора путовања. Она нема обавезу да сноси одговорност уколико нису испуњени одређени услови", казао је Сеничић.

Он је објаснио да уколико се утврди да су аранжмани оштећених путника били најављени организаторима путовања онако како је предвиђено  организатор путовања има одговорност да преузме обавезу према путницима, а уколико та процедура није испоштована, како је нагласио, путници ће своје право морати да траже на суду.

"На жалост овакве ситуације се дешавају сваке године, да неко злоупотреби могућност коју му закон пружа, а закон дозвољава посредницима да се региструју без икакве гаранције", нагласио је директор Јуте и додао да је ово четврти или пети пут у последњих седам, осам година да једна од посредничких агенција злоупотреби могућност коју има.

Он је, међутим, истакао да  највећи број посредничких туристичких агенција ради коректно и одговорно, а да нам ови примери показују да је мањкавост закона доста велика.

"Морамо да се потрудимо да нађемо неко решење које ће у  будућности спречити малверзацију овог типа", казао је Сеничић.

Туристичка агенција "Citz travel" из Новог Сада објавила је 5. августа да престаје са радом због финансијских проблема и због тога је више грађана из овог града остало без новца и летовања.

"Туристичка агенција Citz travel престаје да ради од 5. августа, као што сте вероватно већ чули, због финансијских проблема. Разумемо оне који су незадовољни, свакако смо имали најбоље намере, као свих претходних 13 година", објавила је у недељу агенција и најавила "дужи рок за враћање средстава".

Агенција је продавала аранжамане за Грчку, Турску, Шпанију, Тунис, али и туре по европским градовима, а само недељу дана пре него што ће објавити банкрот рекламирала је јесење и зимске аранжмане по специјалним ценама,  међу којима је и 15 одсто попуста на све авио-аранжмане за јесен, зиму и  дочек Нове године.

Према подацима из Агенције за привредне регистре (АПР), ова туристичка агенција, са седиштем у Новом Саду, основана је 2010. године.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести