Сеничић: Вакцинисани ће имати привилегије при путовањима

БЕОГРАД: Директор YUTA Александар Сеничић изјавио је данас је тренутно једино извесно да ће лакше и релаксаније путовати они који су вакцинисани.
aleksandar senicic YT
Фото: Youtube Printscreen

"Сви остали мораће да раде ПЦР или антигенске тестове за улазак у друге земље. Не знам да ли је то добро или не, али све иде у том правцу да ће вакцинисани имати привилегије у односу на остале", истакао је Сеничић гостујући на ТВ Прва.

Он наглашава да ће морати да се сачека да свака земља објави протоколе да би се видело на који начин ће моћи да се уђе у сваку од њих.

"Препоруке Европске комисије нису обавезујуће, тако да свака земља ЕУ може да донесе своја правила", наглашава Сеничић.

Онима који желе да путују у иностванство, Сеничић препоручује да добро ишчитају услове за улазак у земљу у коју желе да путују. Сва упутства о томе могу да се нађу на сајту YUTA и Министарства спољних послова, а Сеничић упозорава грађане да нису исти услови за боравак у некој земљи или транзит кроз њу.

На питање шта ако нека земља не признаје одређену вакцину, као што Немачка не признаје Синофарм вакцине, Сеничић одговара да, у том случају, граданин Србије који жели да уђе у Немачку мора да ради ПЦР тест.

Директорка Института Батут Верица Јовановић нагласила је да се у Србији издају две врсте дигиталних зелених сертификата - за Србију и за земље ЕУ.

Она је истакла да је до сада издато око 414.000 дигиталних европских сертификата.

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести